Predsednik Vučić sa predstavnicima Srba iz regiona

Izvor: predsednik.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se 15. februara 2020.godine sa predstavnicima Srba iz regiona, a sastanku su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je, posle sastanka, da samo jedinstveni, kao narod, možemo da izađemo iz velikih kriza.
„Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prilično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda“, rekao je patrijarh Irinej i dodao da nismo veliki narod, ali da možemo da opstanemo u ovim prilikama u regionu i svetu ako budemo jedinstveni u dobrom, ne u lošem.
„Mislimo da ćemo svojom pameću i slogom izaći na dobar put i da tim putem nastavimo i budemo dostojni naslednici naše kulture“, zaključio je patrijarh srpski gospodin Irinej.
Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je da je zahvalan svim ljudima koji su podržali srpski narod u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo odnosom i solidarnošću predsednika Srbije prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.
„Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori“, poručio je Andrija Mandić.
Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da se odlukom Ustavnog suda BiH zašlo u imovinu Republike Srpske, i to nakon nekoliko presuda da imovina pripada entitetima.
„Time je pređena crvena linija i to podržavaju zapadne zemlje“, istakao je član predsedništva BiH Dodik i naglasio da neće učiniti ni jedni meru da uruši stabilnost i da Republika Srpska ima institucionalne mehanizme da zaštiti svoja prava.
Predsednik Vučić je rekao da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge i istakao da je Srbiji, više od svega, neophodan mir.
„Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina. Govorili smo o neophodnosti jedinstva i solidarnosti i da uvek budemo uz svoj narod u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Srbiji je neophodan mir. Potrebno je i vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome. Moja molba je da, pre svega,vodimo računa da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir. Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje „, istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da razume bojazan srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović, i da razume šta znači udar na identitet i imovinu Republike Srpske.
„Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, ali i naš narod u Crnoj Gori kroz sve institucije i borićemo se da sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je predsednik Vučić.

Check Also

Gujon za Politiku: učvrstiti vezu matice sa Srbima ma gde živeli

izvor: Politika Biti Srbin u svetu, a posebno u regionu u kojem su Srbi svoji …