Predsednik Vučić sa predstavnicima Srba iz regiona

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima Srba iz regiona i izrazio zadovoljstvo što je pokazano jedinstvo, te poručio da Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti i neće nikome nametati svoju volju, ali neće ni dozvoliti da bilo ko ugrožava identitetska prava srpskog naroda.

fotografija: Novinska agencija Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Kraljevu sa predstavnicima Srba iz regiona. Sastanak je održan nakon svečanog otvaranja za civilni saobraćaj mešovitog vojno-civilnog aerodroma za međunarodni vazdušni saobraćaj „Morava“ kod Kraljeva.

„Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe ma gde oni da žive. Danas mi moramo da biramo, ne aplauze, već rad, autoputeve, nove fabrike, budućnost. Ja sam ponosan što se danas nalazim ovde, ponosan što ne držim nikakav istorijski govor. Ono na šta sam posebno ponosan je činjenica da mi više nismo žrtve i što nema potrebe da se na takav način obraćamo ni svojoj ni međunarodnoj zajednici. Prestali smo da budemo narodi iz Danteovog pakla. Prestali smo da sumnjamo u sebe i Srbiju, a to je najvažnije. Prestali smo da budemo lažna opasnost za one koji su to govorili. Srbija danas veruje u sebe – rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma „Morava“ u Kraljevu.

Sastanak sa predstavnicma Srba iz regiona, nakon svečanog otvaranja aerodroma održan u Kraljevu, trajao je duže od očekivanog, a PR A. Vučić je u obraćanju nakon sastanka izrazio zahvalnost predstavnicima Srba iz regiona, naglasivši da su bili prisutni ljudi koji ne zastupaju istu političku opciju , ali da su pokazali jedinstvo srpskog naroda i da su zajednički odlučni da sačuvaju srpski jezik i pismo, pravo na očuvanje kulturnih osobenosti srpskog naroda ma gde oni živeli, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u regionu.

Na sastanku je razmatran položaj srpskog naroda u regionu i načinima na koje matična država može da pomogne, posebno u oblasti očuvanja identiteta, srpskog jezika i pisma, ali i uzimajući u obzir predstojeći popis stanovništva. PR A. Vučić je istakao da  nije bilo lako, posebno kada je bilo reči o situaciji o Crnoj Gori.

„Srbija neće ponoviti greške iz prošlosti, nećemo da namećemo svoju volju, ali nećemo ni da ugrožavamo identitetska prava našeg naroda“, rekao je PR A. Vučić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Srba iz R. Slovenije, R. Hrvatske, BiH Republike Srpske, Crne Gore i R. Severne Makedonije. PR Vučić je rekao da mu je drago što se sa Srbima iz regiona sastao upravo na novom aerodromu, između Kraljeva, Čačka i Kragujevca, naglasivši da veruje da je to dobar signal za budućnost naroda.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …