Predsednik Vučić sa Srbima iz regiona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Novom Sadu sa predstavnicima Srba iz regiona, koji su govorili o položaju srpskog naroda u zemljama u kojima žive i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Predsednik Vučić je rekao da je važno sagledati te probleme, kao i predloge za njihovo rešavanje, kako bi Republika Srbija na najbolji način mogla da pomogne da Srbima u regionu budu zagarantovana prava u skladu sa međunarodnim normama. On je konstatovao da jačanjem ekonomije i ugleda u svetu, Republika Srbija može više i da učini za položaj Srba u regionu i drugim delovima sveta.

Srpski predsednik je naglasio da će Republika Srbija nastaviti da pruža podršku obrazovnim i kulturnim institucijama srpskog naroda u regionu, kako bi sačuvali srpski jezik i kulturu, a takođe i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je istakao da u isto vreme Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja u kojima žive Srbi i sa njima želi najbolje odnose, jer su mir, stabilnost i saradnja u regionu u interesu srpskog naroda.

Predstavnici Srba u regionu su poručili da ih ohrabruje pristup Republike Srbije i zahvalili su predsedniku Vučiću na brizi koju pokazuje za srpski narod u okruženju, izrazivši spremnost da pomognu nacionalno delovanje i spreče dalju asimilaciju Srba. Oni su rekli da svaki napor koji srpske vlasti preduzmu za normalizaciju ili razvoj odnosa sa zemljama u kojima žive mnogo znači i za njihov položaj.

Sastanku su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Generalni sekretar u Predsedništvu Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS nakon sastanka da će na jesen Srbija i Republika Srpska izaći sa deklaracijom o zajedničkom i objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju minimuma nacionalnih principa za opstanak srpske nacije i naroda.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …