Predškolci iz Vukovara postali parlamentarci na jedan dan

Treći dan posete dece iz Vukovara Beogradu obeležila je poseta Narodnoj Skupštini, gde ih je dočekao potpredsednik Parlamenta Vladimir Marinković kao i narodni poslanik Miodrag Linta, potpredsednik odbora za dijasporu i Srbe iz regiona.

parlament
Foto: Goran Pantin

„Ono što želim da poručim našim ljudima iz Vukovara u ime Narodne Skupštine Republike Srbije je da su oni ovde uvek dobrodošli, da je ovo njihova kuća i da ćemo mi ostati da radimo na stabilnosti u regionu, za što bezbrižnije detinjstvo, da naša deca imaju mogućnost da razvijaju svoje živote i karijere“, poručio je Marinković.

Deca su nakon toga imala priliku da nauče nešto više o samoj zgradi Skupštine i uživaju u slikama izloženim u holu koje su radili njihovi vršnjaci iz matice, a na slikama su predstavili kako zamišljaju Skupštinu u okviru „Nedelje parlamentarizma“ koja se održava od 19. do 25. oktobra.

Narodni poslanik Miodrag Linta izrazio je zadovoljstvo uspostavom saradnje između dve predškolske ustanove iz regiona, za koju veruje da je zalog za bolju budućnost.

„Verujem da će naši dragi gosti, mališani, otići iz Beograda sa novim znanjima koje će iskoristiti u budućem životu i da će se uvek rado vraćati u naš glavni grad a i da ćemo mi biti njihovi gosti u Vukovaru“, istakao je Linta.

Vukovarčani su imali priliku i da sa balkona na kratko vide rad parlamentaraca u toku sednice, a u holu su svojim domaćinima postavljali pitanja o radu Skupštine i izgledu građevine u kojoj je ovo najviše zakonodavno telo smešteno.

Nakon posete Narodnoj skupštini, decu je primio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Deca iz vrtića “Vukovar 2“ doputovala su 19. oktobra u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji svojih vaspitača, a posetili su Patrijaršiju i Predsedništvo Srbije. Zahvaljujući donaciji Pozorišta “Boško Buha“ gledali su predstavu “Mala sirena“, a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih je organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti, gde im se pridružio gradski menadzer Goran Vesić sa svojim saradnicima.

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU „Dečji dani“, Stari grad, Beograd i vrtić „Vukovar 2“ u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština iz Vukovara.

Autori teksta i fotografija: Nikola Milojević, Stefan Radulović, Artur Popaj, Goran Pantin (Polaznici prakse za novinare iz regiona UNS -a i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP -a)

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …