Predškolci iz Vukovara u poseti Beogradu

Deca iz vrtića „Vukovar 2“ u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu stigla su u trodnevnu posetu Beogradu.

Фото: Горан Пантин
Foto: Goran Pantin

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU „Dečji dani“, Stari grad, Beograd i vrtić „Vukovar 2“ u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština Vukovar.

Svečani prijem za 18 predškolaca koji su stigli u pratnji svojih vaspitačica održan je u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Zaposleni u Upravi su malim Vukovarčanima poželeli dobrodošlicu i predstavili program posete.

„Poseta je realizovana i uz saglasnost Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske“, istakla je direktorka vrtića „Vukovar 2“ Jarmilka Beljička Karlaš i prenela pozdrave iz hrvatskog Ministarstva.

Beljička Karlaš je rekla da veruje da će se deca iz Beograda vratiti sa puno novih znanja koja će im kasnije koristiti da budu bogatiji građani svoje zajednice.

„U našem vrtiću negujemo kulturu i tradiciju srpskog naroda, a program koji ste nam pripremili je zaista impresivan“, rekla je Jarmilka Beljička Karlaš.

Direktorka PU „Dečji dani“ Jasna Vukliš ističe da je njihova saradnja sa predškolskim ustanovama regiona počela pre godinu dana.

„U Beogradu su bili gosti iz Slovenija i Mađarske. Trudimo se da povežemo region“, rekla je Vukliš i dodala da će deca u sredu puštati balone sa porukama tolerancije, mira i saradnje“.

Фото: Горан Пантин
Foto: Goran Pantin

Vukovarski predškolci će u naredna tri dana posetiti Patrijaršiju, Predsedništvo, Narodnu skupštinu i Ministarstvo spoljnih poslova.

Zahvaljujući donaciji Pozorišta „Boško Buha“ deca će gledati predstavu „Mala sirena“, a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih biće organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti.

U Dečjem kulturnom centru predškolce iz Vukovara pozdraviće  gradski menadzer Goran Vesić i gradski sekretar za obrazovanje i vaspitanje, Snežana Đurić.

Deca iz PU ,,Dečji dani“ pripremila su za vršnjake iz Vukovara predstavu ,,Krcko Oraščić’. U toku trodnevne posete planiran je muzički program, kreativne radionice, poseta Kalemegdanu i Beo – zoo vrtu.

Autori teksta i fotografija: Nikola Milojević, Stefan Radulović, Artur Popaj, Goran Pantin (Polaznici prakse za novinare iz regiona UNS -a i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP -a)

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …