Predstava „Carica Jelena“ izvedena u Stokholmu

izvor: svenskserber.se

Ovog vikenda u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Stokholmu izvedena je monodrama „Carica Jelena“, u kojoj glumi glumica Jelena Mila, po tekstu Silvane Hadži-Đokić.

Jelena Mila

U znak obeležavanja Milanskog Edikta , a na inicijativu profesora teologije, oca Radovana Bigovića, nastala je ova neobična monodrama koja opisuje život Svete Jelene: njeno detinjstvo bez roditelja, zaljubljivanje u Konstancija Hlora, vojskovođu i kasnije imperatora rimskog – oca Konstantina Velikog, preko surovih borbi za prevlast na Rimskom dvoru.

Monodrama prati život Jelene sve do njenog izbeglištva u Jerusalim, gde pronalazi sveti Krst na kojem je bio razapet sin Božji, uz oprost sinovljevih greha. Ova predstava dočarava istorijski lik žene o čijoj sudbini se veoma malo zna.

Nakon predstave, predavač monah, otac Pavle Kondić, istoričar s Cetinjskog manastira nakon predstave govorio je o vremenu u kojem su živeli Car Konstantin i Carica Jelena, o 1700 godina hrišćanstva kao ravnopravne religije u Rimskom carstvu i izdavanju prvog državnog akta o toleranciji vera – Milanskom ediktu, izdatom 313 godine.

Predstavu su podržali: Hrišćanski kulturni centar, Bulevar teatar, grad Stokholm, ABF, Savez Srba Švedske, Ambasada Republike Srbije u Švedskoj, RTS, magazin „Zora“, novine „Dijaspora“, Fondacija „Car Konstantin i Carica Jelena, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Sektor za međunarodnu saradnju– godina proslave Milanskog Edikta

Predstava je od premijere izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu. Izvođena je i u Podgorici kao deo programa osvećenja Hrama Vaznesenja, u Beranama u programu proslave 800 godina Đurđevih stupova, u Čačku na Saboru frulaša, Crkvi Ružici u Beogradu za Duhovske svečanosti, Bulevar-teateru u Stokholmu, a sprema se i za Oslo, Norvešku i Republiku Srpsku.

Režija: Jelena Mila, kostim: Atelje „Axios“, scenograf: Amalija Orfelt , muzika: Aleks Ilija & Bata Amvon, i produkcija: M.A.M.M.A. production & Justin Theatre Production.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …