Predstavljena knjiga „Na tragu Srba u Austriji“

Knjiga „Na tragu Srba u Austriji“ predstavljena je u KUD-u „Ostrog“ u Inzbruku u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPO(J)I, uz razgovor na temu „Razlika između nacionalizma i patriotizma“.

spoji

Gosti predavači bili su autor knjige prof. dr Volfgang Rorbah i dr Marko Stijaković iz Beča, prisutnima su se obratili i konzul Srbije u Salcburgu Vladimir Novaković, Vladimir Vlajić, predsednik Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPO(J)I.

Rorbah se osvrnuo na istoriju Srba u Austriji, naglasivši zajedničke pozitivne vrednosti i istorijske događaje, koji su povezivali austrijski i srpski narod. Istakao je da ono pozitivno između naroda treba stavljati u prvi plan, kako bi se pozitivna energija održala – pogotovo kod mladih. Rorbah je objasnio da Srbi nisu došli tek 60.-ih godina XX veka u Austriju, već 1524. godine tokom bitke kod Mohača, kao i da još od 1683. godine u austrijskim arhivama postoje zapisi o Srbima u Austriji.

„Za srpski narod u Austriji veoma je važno da održava i nauči srpski jezik, jer se tako gradi i temelj za uspešno savladavanje drugih jezika. Nažalost, danas je kod mladih Srba problem što retko govore srpskim jezikom, a značajan broj se čak i stidi svog jezika, što nisam primetio kod drugih naroda poput Francuza, Britanaca, itd“, rekao je Rorbah.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …