Predstavnici Kancelarije na Svečanosti povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta

Čitanjem Milanskog edikta i svečanim koncertom duhovne muzike hora moskovskog Sretenjskog manastira, u Narodnom pozorištu sinoć u Nišu počelo je obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta. Svečanosti u niškom Narodnom pozorištu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, diplomatski kor, brojni ministri i funkcioneri Vlade Republike Srbije, među kojima su bili i dr Slavka Drašković direktorka i Rastko Janković, pomoćnik u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Citirajući delove Milanskog edikta, predsednik Nikolić je rekao da su poruke cara Konstantina aktuelne i svevremenske i da ih promovišemo kao opšte vrednosti čija principijelnost i humanost, na ponos čovečanstva, ostaju kroz vekove kao putokazi.“Milanski edikt za nas je filozofija života. Ova jubilarna godina nama nije tek demonstracija kulture sećanja, već istinska slava jednog od najvećih civilizacijskih dokumenata“, istakao je Nikolić.

Patrijarh srpski Irinej je proglasio 2013. godinu godinom Milanskog edikta i poručio da je zahvaljujući caru Konstantinu, njegovim sledbenicima i njihovim delima Srbija organski deo one Evrope koja se ponosi hrišćanskim nasleđem, slobodom i visokim kulturnim dostignućima.“Proteklo vreme od 1700 godina je garancija da niko danas ne treba da se plaši naše svete Crkve, jer je ona upravo nadahnuta ediktom, istrajna u neugrožavanju bilo čije slobode vere i savesti“, naglasio je patrijarh Irinej.

„Obeležavanje Milanskog edikta je jako važno za pripadnike dijaspore koji na taj način neguju kulturu, istoriju i tradiciju srpskog naroda širom sveta obeležavajući ovaj jubilej“, rekla je direktorka Kancelarije u obraćanju medijima. Ona je istakla da je baš zbog toga Niš predložen od strane dijaspore kao jedan od potencijalnih gradova u kome bi mogla da se održi naredna, treća po redu, Skupština dijaspore i Srba u regionu.

Pomoćnik direktorke Rastko Janković govorio je o saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa dijasporom u Nišu i značaju povezivanja dijaspore sa lokalnim zajednicama u matici. „Namera nam je da i u ostalim gradovima u Srbiji dovedemo do otvaranja Kancelarija po ugledu na Niš“, rekao je Janković.

Manifestacija u Narodnom pozorištu u Nišu završena je se koncertom hora Sretenjskog manastira iz Rusije, koji ima tradiciju dugu 600 godina i na repertoaru ima više od 200 pesama.

Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta pratilo je oko 70 domaćih i stranih medija.

Građani su koncert mogli da prate i preko video-bima na platou ispred Narodnog pozorišta.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …