Predstavnici Koordinacije Srba iz Mostara u Narodnoj skupštini

Izvor: parlament.gov.rs

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, razgovarao je 15. juna sa predstavnicima Koordinacije Srba iz Mostara, povodom predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 7. oktobra 2018. godine.

Na sastanku je istaknuto da Srbi u Mostaru trpe diskriminaciju u ostvarivanju osnovnih ljudskih i manjinskih prava, kao što su prava na jezik i pismo, obrazovanje, zapošljavanje, raspodele budzetskih sredstava, te vraćanje oduzete imovine iz ratnog perioda. 

Koordinacija Srba iz Mostara koju čini osam udruženja i organizacija istakli su da je svrha njihovog dolaska deklerativna podrška za jedinstvenu srpsku listu na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, kojom bi se uvećala šansa za prelazak cenzusa, za koji je potrebno tri odsto, od ukupnog broja glasova. Takvim ishodom Srbi u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu dobili bi barem jednog predstavnika, odnosno narodnog poslanika koji bi štitio opšti i nacionalni interes Srba.
Pravo na glasanje na predstojećim izbirima van Bosne i Hercegovine imaju građani koji su se nalazili na popisu stanovništva 1991. godine i moraju se prijaviti za glasanje do 24. jula 2018. godine.
Linta je naveo da se u kancelarijima Saveza Srba iz regiona u Beoradu i Novom Sadu pruža pomoć građanima koji žele da ostvare pravo glasanja na izborima u Mostaru.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …