Premijer Vučić sa Srbima u Albaniji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić završio je prvi dan posete Tirani susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, sa kojima je razgovarao o potrebi očuvanja identiteta i o podršci projektima za razvoj verskog i kulturnog identiteta srpskog naroda, saopštila je Kancelarija za medije Vlade R Srbije.

2705vucicsrbimanjina

Vučić je istakao neophodnost boljeg povezivanja predstavnika srpske zajednice sa maticom, kao i olakšanja procedure za dobijanje srpskog državljanstva. Premijer je pripadnicima srpske manjine u Albaniji obećao podršku Vlade Srbije za poboljšanje njihove socijalne situacije.

Vučić je za RTS rekao da se nije saglasio sa ocenom premijera Albanije o odnosu prema Srbima koji žive u Albaniji. Kako je rekao, oni ne uče srpski jezik, u Vraki i Skadru dato je pravo za učenje bosanskog, ali ne i srpskog jezika, a u tom području, kako kažu sagovornici Srbi, njih ima oko 30.000 i nisu zadovoljni svojim položajem.

„Ukazao sam to nedvosmisleno u razgovorima i sa premijerom i predsednikom Albanije… Saslušali su šta sam rekao – bio sam vrlo otvoren da čujem sve primedbe po pitanju našeg odnosa prema Albancima u Preševu i delu Bujanovca i želimo i uvek možete da popravite taj odnos. Mi mislimo da smo dali mnogo veća prava Albancima nego što su oni dali Srbima“, rekao je premijer Vučić.

Premijer Vučić je prvi predsednike jedne srpske vlade koji je posetio Albaniju, a predstavnici Srba sastali su se njim danas popodne u ambasadi Srbije u Tirani.

Položaj Srba u Albaniji nije dobar, prava manjina, pa i naša, se ne poštuju, preneli su Tanjugu predstavnici Srba u toj zemlji, i izrazili nadu da će poseta premijera Aleksandra Vučića i njegovi razgovori sa albanskim političkim vrhom doprineti poboljšanju njihovog položaja u Albaniji.

Simo Ajkoja Ajković, predsednik pravoslavnog Udruženja Sveti Jovan Vladimir iz Skadra, rekao je izveštaču Tanjuga da je u okolini Skadra, gde živi puno Srba, situacija relativno mirna, ali da oni nisu zadovoljni svojim položajem, jer nemaju prava koja bi trebalo da ima jedna manjina.

„Nemamo školu na našem jeziku, nemamo naše novine, pa čak ni televizijski dnevnik na srpskom“, kazao je on i posebno ukazao da bi bilo značajno za srpsku manjinu, ali i za albansku državu, da se uvede informativna emisija na našem jeziku. Time bi, kako kaže Ajković, Albanija pokazala da poštuje manjine i međunarodne konvencije o manjinama, koje to traže od svih potpisnica. To se do sada, međutim, kako konstatuje, nije uradilo. Ajković je izrazio nadu da će poseta premijera Vučića i razgovor sa albanskim zvaničnicima doprineti poboljšanju položaja Srba u Albaniji.

Pavle Jakoja Brajović, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine „Morača – Rozafa“ iz Skadra, objasnio je da je kada je osnovano to udruženje napravljen popis srpske manjine u Skadru i okolini, a onda i u drugim mestima, gde se došlo do brojke od 30.000 Srba i Crnogoraca, pravoslavaca i muslimana, koji žive u Albaniji. On je rekao da srpska manjina nije učestvovala u poslednjem popisu koji su sprovele albanske vlasti, jer je u popisnom formularu bila jedna tačka za koju su smatrali da ih diskriminiše.

Sastanku sa predstavcima srpskih udruženja u Albaniji prisustvovala je i Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije. Nekoliko dana ranije sa Srbima iz Albanije se sastao i srpski ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …