Home >>> Aktuelno >>> Premijerka Ana Brnabić sa Srbima u Dubrovniku

Premijerka Ana Brnabić sa Srbima u Dubrovniku

Izvor: Novosti

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić je, 12. aprila 2019. godine u Dubrovniku razgovarala sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko – neretvanske županije. Zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, premijerka je obišla srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Blagoveštenja u Dubrovniku.

Oni su obišli i muzej ikona koji se nalazi pored crkve. Crkva se nalazi u starom gradskom jezrgu, a izgrađena je 1877. godine. Premijerka je u Dubrovniku predvodila delegaciju Srbije na samitu premijera Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Premijerka je istakla da je ovo bitan susret i da je za Srbiju unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj izuzetno važno pitanje. Predstavnici SNV upoznali su premijerku sa položajem srpske nacionalne manjine u Dubrovniku i ovom delu Hrvatske, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kao jedan od problema, oni su istakli nedostatak pravne regulative o položaju manjina u Hrvatskoj i naglasili da to u velikoj meri otežava njihovo funkcionisanje i ostvarivanje prava.

Sagovornici su naglasili da bi bilo značajno unaprediti saradnju u oblasti kulture, a posebno u delu koji se odnosi na obrazovanje, kako bi pripadnici manjine koji žive na tom području mogli da uče srpski jezik, navodi se u saopštenju.

Check Also

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

Izvor: dijaspora.tv U subotu, 1. februara 2020. godine, u hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču …