Privedeno 11 Srba

Izvor: zvo.hr

Službenici policije Republike Hrvatske u mestu Trpinja kod Vukovara, izvršili su pretres nekoliko srpskih kuća i priveli jedanaest ljudi zbog sumnje na ratni zločin, navodno počinjen u periodu od sredine septembra do kraja novembra 1991. godine.

Policija je ljude privodila u njihovim kućama, pa čak i na njivama gde su obavljali svoje poslove kao i na radnim mestima. Uznemireni meštani navode da su službenici policije u kuće upadali sa fantomkama na glavama i vatrenim oružjem u rukama.

Zajedničko veće opština iz Vukovara osudilo je takav način postupanja policijskih službenika nazvavši ga neprimerenim s obzirom da se radi o građanima koji već 16 godina nakon mirne reintegracije žive i rade u Republici Hrvatskoj. Zajedničko veće opština izrazilo je i sumnju da se radi o novom pritisku na srpsku zajednicu u RH s ciljem zastrašivanja, a koje za posledicu može da ima i nova iseljavanja Srba sa ovih prostora.

Trpinja je mesto sa preko 90 odsto stanovništva srpske nacionalnosti i sedište najveće srpske opštine u Hrvatskoj. Udaljena je samo tri kilometra od Vukovara.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …