Privrednik Republike Srpske dodelio prve stipendije

Izvor: RTRS

U Banjaluci je 23. 10. 2019. godine održana svečana akademija povodom prijema prve generacije stipendista u Dobrotvorno udruženje „Privrednik Republike Srpske“.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, potpredsednik Vlade Srpske, Anton Kasipović i potpredsednik pokrajinske Vlade Vojvodine, Đorđe Milićević.

Predsednik Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“, Goran Račić, rekao je da se ovo udruženje rukovodi plemenitim ciljem i željom da pomogne darovitoj deci slabijeg imovnog stanja. On je istakao da su rad Udruženja podržale institucije Srpske, privrednici i humanitarci. Pozvao je sve privrednike i humane ljude da se priključe i podrže ovu plemenitu ideju.

Potpredsednik Vlade Srpske rekao je da da se od stipendista, koji su mnogo truda uložili u svoje obrazovanje i napredak, mnogo očekuje. Kasipović je istakao da Republika Srpska ima na koga da se osloni i da su mladi, obrazovani i vredni ljudi najbolji oslonac našeg društva.

Potpredsednik pokrajinske Vlade Vojvodine naglasio je da su odnosi Republike Srpske i Srbije najbolji do sada i da Srpska uvek može da računa na podršku matice. Milićević je, u ime Vlade Vojvodine, čestitao svim stipendistima.

Udruženje „Privrednik Republike Srpske“ stipendira 26 učenika i osam studenata kojima su danas uručeni ugovori o stipendiranju.

Prethodno je predsednica Srpske Željka Cvijanović organizovala prijem za predstavnike Srpskog privrednog društva „Privrednik“ iz Srbije i Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“.

Stipendiste i predsednika Udruženja „Privrednik Republike Srpske“ primila je i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić.

Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Banjaluka, zajedno sa Akademijom nauka i umetnosti Republike Srpske i univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, uz podršku velikog broja privrednika, osnovali su Dobrotvorno udruženje „Privrednik Republike Srpske“.

Pod motom „rad-štednja-čestitost“, osnovni cilj ove institucije je školovanje darovite dece slabijeg imovnog stanja.

Udruženje je nastalo po ugledu na Fondaciju srpskog privrednog društva „Privrednik“, koje je osnovano 1897. godine.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …