Priznanje Narodne skupštine Srbije za direktora Srpskog Kulturnog centra u Budimpešti

Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, sa sedištem u Budimpešti, dobitnik je vrednog priznanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Milan_Djuric_Madjarska
Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj,

Skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu odlučio je da Veliku plaketu dodeli Đuriću za „višegodišnji rad na negovanju i predstavljanju srpske kulture u Mađarskoj, jačanje veza sa matičnom zemljom, uspešnu saradnju sa Skupštinom Srbije i razvijanje odnosa između Srbije i Mađarske“. U Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije je 17 poslanika iz svih poslaničkih grupa.

Parlament Srbije u svom saopštenju ističe da je Milan Đurić jedan od najzaslužnijih pripadnika srpske zajednice u Mađarskoj za „kontinuirani rad na afirmaciji tradicionalnog i savremenog kulturnog stvaralaštva, a posebno za uspešno organizovanje manifestacije Mesec srpske kulture u okviru koje se održavaju izložbe, folklorni nastupi, koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, promocije, naučna predavanja, programi za decu i prikazuju srpski filmovi, koji svojim sadržajem obogaćuju kulturni život u Mađarskoj“.

Realizacija ovih programa, po mišljenju resornog parlamentarnog Odbora, „doprinosi većoj prepoznatljivosti srpske kulture u Mađarskoj i inicira intenzivniju kulturnu saradnju između dve susedne države“.

Skupština Srbije ističe zasluge Milana Đurića i za „organizovanje Sabora srpske kulture, Dana dečje knjige, Susreta dečjih dramskih radionica, kao i za izdavaštvo u oblasti literature, istoriografije, etnografije, muzikologije, likovne umetnosti i drugih umetničkih i naučnih oblasti“.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …