Priznanje uredniku srpskih novina iz Budimpešte

Draganu Jakovljeviću, glavnom i odgovornom uredniku „Srpskih nedeljnih novina“ iz Budimpešte, danas je u Skupštini Srbije uručena Plaketa Odbora za dijasporu i Srbe u regionu – za izuzetan doprinos razvoju prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, zbližavanju matične države i Srba u Mađarskoj, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta srpske zajednice u ovoj državi, kao za i profesionalno i pravovremeno informisanje.
cotric

Priznanje je uručio Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora, koji je istakao da su Srbi koji vekovima žive na tlu današnje Mađarske, spona između dve susedne države i da su pružili značajan doprinos formiranju stava Mađarske da snažno podrži Srbiju na putu evropskih integracija.

-Broj Srba između dva poslednja popisa stanovništva povećan je za skoro sedam hiljada, u čemu vidim i zaslugu glasila Samouprave Srba u Mađarskoj – „Srpskih nedeljnih novina“, koje su svojim izveštavanjem doprinosile buđenju i razvijanju uspavane srpske nacionalne svesti kod naših sunarodnika u Mađarskoj – rekao je Čotrić.

On je istakao da je Dragan Jakovljević oblikovao „Srpske nedeljne novine“ kao informativno glasilo, koje izveštava o radu Samouprave Srba u Mađarskoj i drugih srpskih organizacija, Srpske pravoslavne crkve, Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u Budimpešti, ali i kao medij koji pruža korisne savete, servisne informacije, podučava, upoznaje sa prošlošću i povezuje ljude s obe strane granice.

Zahvaljujući na priznanju Dragan Jakovljević je rekao da je ovo podstrek za njega i celu srpsku zajednicu u zemlji severnog suseda i da ih ohrabruje saznanje da imaju podršku iz matice, posebno iz najvišeg zakonodavnog tela.

„Srpske nedeljne novine“ pod sadašnjim imenom izlaze pet godina, tačnije od 7. maja 2009. godine i naslednik su „Srpskih narodnih novina“, pokrenutih 1991. godine.

Dragan Jakovljević je rođen u Kragujevcu, ali već dugi niz godina živi i stvara u Budimpešti. Bio je dopisnik agencije Fonet. Saradnik je radija na srpskom jeziku u Mađarskoj, redakcije za dijasporu RTS-a i autor je kolumne na sajtu B 92. Objavio je više knjiga i član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …