Problem zapošljavanje nacionalnih manjina

Tanjug

Organizacija Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je da je zapošljavanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj, posebno srpske, i dalje jedan od najvećih problema u sprovođenju hrvatskog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Akcionog plana za period od 2011.-2014. godine.

izvor: sdf.hr
izvor: sdf.hr

Iako je procenat manjina u telima državne uprave neznatno povećan i iznosi 3,5 odsto, to je još uvek znatno manje od cilja u Akcionom planu od 5,5 odsto, navodi se u saopštenju SDF, a prenosi Tanjug. Tek 2013. bila je prva godina u kojoj je bilo više zapošljavanja nego otpuštanja pripadnika nacionalnih manjina a uprkos svim merama hrvatske Vlade, od 624 osobe primljene u državnu službu putem javnih konkursa, bilo je samo 37 pripadnika nacionalnih manjina.

Ukazano je da je srpska nacionalna manjina i dalje itekako diskriminisana sa samo 2,38 odsto od ukupnog broja zaposlenih u državnoj upravi što je smanjenje u odnosu na 2012, kada ih je bilo 2,40 odsto. SDF navodi da je posebno zanimljiv podatak da je više pripadnika srpske nacionalne manjine zaposleno u Ministarstvu branitelja nego u Državnoj kancelariji za obnovu i stambeno zbrinjavanje, telu koje se direktno bavi povratnicima i izbeglicama. Apsurd je i to što je u lokalnoj i regionalnoj samoupravi broj Srba smanjen za 17 u odnosu na 2012. , a diskriminacija je najvidljivija u podatku da od 313 Srba zaposlenih na tim nivoima samo njih 38 je na rukovodećim položajima.

SDF nije zadovoljan ni brojem Srba u pravosuđu, pa predlaže reviziju i donošenje novog Akcionog plana za sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji bi bio vezan za EU fondove kao i adekvatno nacionalno finansiranje.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …