Produžen javni poziv za album sećanja

Prvi svetski rat: Upišite ličnu priču u opštu. Zbog velikog interesovanja za učešće u stvaranju Albuma sećanja, Javni poziv se produžava do 31. maja 2014. godine.

Najveće interesovanje za učestvovanje u stvaranju albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata, pokazali su naši građani iz dijaspore, Australije, Amerike. Javljaju se mejlovima, podržavaju projekat i svojim fotografijama predaka – učesnika u Prvom svetskom rata upotpunjuju sećanje na ovaj period srpske i svetske istorije.

Do sada su pristigli važni dokumenti: Dnevnik – svedočanstvo o borbama na Mačkovom Kamenu, generala Jovana P. Rekalića, koji je prosledio novinar Vesti iz Hanovera, očuvana pisma iz zarobljeništva dopisnice sa Solunskog fronta, u kome se vojnici javljaju svojim porodicama.

Između ostalih, interesantno je i slanje fotografija devedestogodišnjeg Lebl Aleksandra, jednog od retkih koji su preživeli holokaust u Srbiji. On je poslao fotografije svog oca Leona H. Lebla inženjerskog potporučnika sa otvaranja rudnika uglja Zivonja 1916. godine za potrebe Solunskog fronta i njegovu Albansku spomenicu.

Projekat pod sloganom OŽIVIMO SEĆANjA, OSVEŽIMO PAMĆENjE, POMOZIMO ISTORIJI se bazira na vidljivosti pojedinca, srpskog vojnika i na sve one koji su dali sebe da bi se izvojevala pobeda u Prvom svetskom ratu. Na taj način pokazujemo svima da smo bili deo i na strani pobednika u Prvom svetskom ratu. Istorija nas obavezuje i poziva da sačuvamo sećanje na velike godine srpskog naroda 1914-1918.

Pozivamo naše ljude iz dijaspore da koriste onlajn dostavu materijala i da skenirana dokumenta pošalju na veb adresu slavnim – precima.srb

Srpska pravoslavna crkva dala je publicitet i pomoć u medijskoj vidljivosti projekta, kao i druge institucije među kojima je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Vojska Srbije, Filozofski i Bogoslovski fakultet i mnogi drugi.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …