Promocija izdanja Saveza Srba Rumunije

U svečanoj sali Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu održana je promocija dve knjige: ,,Čuvari Vertograda’’   i ,,Aradska tvrđava-logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu“, čiji je izdavač Savez Srba u Rumuniji.

Priređivači knjige ,,Čuvari Vertograda“ su Slavomir Gvozdenović, poslanik u parlamentu Rumunije ispred srpske nacionalne manjine i pisac Miodrag Jakšić. Ova Antologija srpske poezije iz Jugoistočne Evrore sadrži stihove srpskih pisaca iz Rumunije, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Češke,  Republike Srpske, Srbije i Crne Gore sačinjena je 2013. godine.

Slavomir Gvozdenović je govorio o kulturnim i istorijskim vezama matice i Srba u Rumuniji, kao i o izdavačkoj delatnosti saveza Srba u Rumuniji, koja je u 2014. godini obogaćena i novim izdanjem publikacije Statistički podaci o Srbima u Rumuniji. Pisac Miodrag Jakšić je predstavio Antologiju srpske poezije Jugoistočne Evrope ,,Čuvari Vertograda“ a Gvozdenović je odabranim stihovima iz antologije zaokružio ovu književnu promociju, ističući jedinstveni duhovni prostor koji zaokružuju autori uvršteni u ovu Antologiju.

Knjigu ,,Aradska tvrđava-logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu“  je priredio Ljubomir Stepanov. Stepanov je govorio o  nastanku knjige o prvom koncentracionom logoru u Evropi u Prvom svetskom ratu i o metodama sistemskog istrebljivanja Srba na teritoriji Austrougarske monarhije.

Za vreme promocije postavljena je i izložba fotografija iz koncentracionog logora  Aradske tvrđave, koje su svojevremeno rađene kao razglednice. Ukupno 60 fotografija koje predstavljaju neposredan dokument, danas se nalaze u vlasništvu Saveza Srba u Rumuniji.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …