Promocija knjige ,,Učimo ćirilicu“

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Promocija knjige „Učimo ćirilicu“ održana je 23. aprila 2019. godine u pres sali Ministarstva kulture i informisanja. Ovu knjigu priredio je dnevni list srpske dijaspore „Frankfurtske vesti“ uz pomoć Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. 

FOTO: BETA

„Danas srpska dijaspora broji veliki broj ljudi koji žive, ne samo u regionu već i na svim kontinentima. Fenomen koji je prisutan u svim dijasporama jeste da se trajnim iseljavanjem u druge zemlje, pod uticajem okruženja, kulture, školstva i medija maternji jezik zaboravlja ili slabije koristi. Time se vrši „odnarođavanje“, pa se u drugoj ili trećoj generaciji pitanje nacionalnog identiteta gubi i bledi,“ rekao je ministar Vukosavljević prilikom otvaranja konferencije za štampu, održane ovim povodom.

Kako je istakao ministar, u pitanju su društveno-istorijski procesi koji imaju svoje prednosti ali i svoje krupne nedostatke, i zato svako zalaganje i napor, da se deci u dijaspori pomogne da zapamte i da nauče srpski jezik i ćiriličko pismo kako ne bi zaboravili ko su i šta su, jeste poduhvat vredan hvale, a da svaki subjekat društva, koji u tome učestvuje, bilo u Srbiji ili inostranstvu, čini jedan značajan i važan posao.

„U vreme Đure Daničića, rat za srpski jezik, pravopis i pismo vodio se na način i u skladu sa potrebama i uslovima tog vremena, ali i danas zalaganje za kvalitet srpskog jezika, za učenje i korišćenje srpskog ćiriličkog pisma jeste jedna veoma velika i važna borba. Možda motivi nisu identični ali je potreba ista, ili veoma slična“, naglasio je ministar Vukosavljević.

Autori knjige „Učimo ćirilicu“ članovi su redakcije Frankfurtskih vesti, a knjiga je prvenstveno namenjena srpskoj deci i porodicama iz dijaspore, kao i deci sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske u cilju očuvanja ćiriličkog pisma i srpskog jezika. Tom prilikom, Ministarstvu kulture i informisanja, poklonili su 100 primeraka, i pozvali su sve one koji žele da imaju ovu knjigu, a nisu u prilici da je priušte,  da se jave redakciji „Frankfurtskih vesti“ i dobiće je potpuno besplatno.

Osim ministra, na promociji knjige govorili su i Rastko Janković iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Biljana Bukinac, koordinatorka za srpsku nastavu za Evropu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nida Verlag GmbH i vlasnik “Frankfurtskih vesti“, izdavač knjige „Učimo ćirilicu“.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …