Promovisane tri knjige o Prvom svetskom ratu

Izvor: SPKD Prosvjeta Banja Luka

U organizaciji banjalučkog Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ i Društva članova Matice Srpske u Republici Srpskoj, sinoć je su Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci promovisane tri knjige o Prvom svetskom ratu izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada.046813

Knjige „Posezanje za svetskom moći“ autora Frica Fišera, „Ratni ciljevi Srbije 1914.“ Milorada Ekmečića i „Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918. godine“ autora Radmile Radić i Momčila Isića, promovisane su u okviru Prosvetinog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914.godine.

Istoričar Željko Vujadinović rekao je da je knjiga „Posezanje za svetskom moći“ značila prekretnicu ne samo u Nemačkoj, već i u svetskoj istorijskoj nauci, posebno s aspekta obrazlaganja ideja uzroka Prvog svetskog rata. Značajno je i tumačenje procesa koji su postojali pre Prvog svetskog rata, a koji su doveli do njegovog izbijanja i nastavili da žive u okviru svojih ideja i posle 1918.godine.

Vujadinović je rekao da knjiga „Ratni ciljevi Srbije 1914.“ govori o tome kako je došlo do stvaranja jugoslovenske države 1918.godine. „Srbija je 1914. godine imala dva izbora, a to je da stvori jedinstvenu južnoslovensku državu ili da se nasilno uklopi u evropski projekat koji bi značio razvijanje ideje koju bi forsirala Nemačka. Srbija se 1914. opredelila za stvaranje jugoslovenske države što je jasno istakla u Niškoj deklaraciji“, zaključio je Vujadinović.

Koautor knjige „Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918.godine“, Radmila Radić, istakla je da se ova knjiga bavi stanjem u crkvama tokom Prvog svjetskog rata, odnosno materijalnom štetom crkava i stradanjem monaštva i sveštenstva. Radić je rekla da je prema istraživanjima, u nekim eparhijama stradalo i više od 60 odsto sveštenika, monaha, te profesora bogoslovije i bogoslova, ističući da je broj stradalih koji je do sada utvrđen 3.326. Ona je dodala da taj broj, nažalost, nije konačan.

Član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Banjaluka Slobodan Nagradić rekao je da se promocijom ove tri knjige u Srpskoj privodi kraju obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914.godine i podsetio da su SPKD „Prosvjeta i „Matica Srpska“ prošle godine među prvima počeli obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata – značajnog događaja za srpsku istoriju.

Promociji knjiga prisustvovali su brojni naučni, kulturni i javni radnici.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …