Proslava Svetog Save u Temišvaru

izvor: Naša reč, Savez Srba u Rumuniji

Svetosavska priredba u Temišvarskoj operi pod imenom „Za krst i za ljubav“ održana je utorak, 27. januara.

DSC_0191

Centralnu Svetosavsku proslavu otvorio je Hor srpske saborne temišvarske crkve, na čelu sa profesorom Jocom Bugarskim – Himnom Svetom Savi i nastavio pesmom „Ovo je Srbija“.

Čuvenu pesmu Milutina Bojića „Plavagrobnica“ izgovorio je glumac Marko Adžić,praćen u istom tonu Horom u akordimatoliko puta spominjane pesme u Srba,„Kreće se lađa francuska“.

Nisu ni đaci Srpske gimnazije zaostali za starijima. Marko Markov, đak devetog razreda izgovorio je pesmu „Gavrilo Princip“,Slavomira Gvozdenovića.

Pesmom, stihom i emocijom Pera Todorović, koga je pratio Hor srpske saborne crkve u Temišvaru, izveo je pesmu „Pukni zoro“. Publika je aplauzima ispratila soliste, a na scenu su izašli i naratori – Aleksandra Petrov i Milan Janošev, đaci devetog razreda, odmah za njima i mališani četvrtog i prvog razreda sa prigodnim pesmama. Jovana Jorgovan, Bogdan Rajkov i Gordana Aćimov obratili su se srpskom svetitelju.

Petar Adžić je izgovorio pesmu „Sveti Sava na Golgoti“, Dara Lacić „Vostani Serbie“ dok su Tijana Kornja i Luka Stojkov recitovali „Bratstvu Svetog Save“. Svojevrsna muzička novina bio je nastup tamburaškog orkestra iz Dinjaša „Zlatna suza“, koji predvodi Goran Panić. Oni su zajedno sa Horom izveli „Kolo“.

Nastupili su i mališani, odnosno Dečji hor Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ pod vođstvom Joce Bugarskog.


DSC_0196

 

U sali je tog 27. januara bilo i predstavnika sveštenstva i čelnika Saveza, kao i profesora gimnazije i naših lekara.Svi su oni odvojili ovo veče u ime praznika srpskog trajanja.

U ime zvaničnika obratila se sa scene temišvarske Opere Stanislava Pak Stanković, savetnik predsednika Tome Nikolića, dok je Zlatiborka Markov, sekretar SSR, pročitala poruke podrške i čestitke u ime Katalin Eniko Lociko, državnog sekretara u Departmanu za međuetničke odnose Vlade Rumunije, kao i Joana Vulpeskua, ministra kulture Vlade Rumunije.

Beogradske „Legende“ nije trebalo posebno predstavljati. Samo njihovo ime i pesma, koju tolikih godina pronose Srbijom i svetom, predstavlja svojevrsnu ličnu kartu. Zato i ne čudi što se atmosfera u Operi zagrejala kada je na scenu stupio pevač Ivan Milinković, frontmen grupe“Legende”.

Temišvarci su navikli da Savindan zaključe balom, te je i ove godine foaje Temišvarske opere bio pun, a kolo se razvilo već pri prvim akordima. Za dobro raspoloženje prisutnih brinuli su članovi orkestra „OK Bend“.

Bilo je ovo još jedno svetosavsko veče, koje je okupilo Srbe u Temišvaru u velikom broju.

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …