Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Prosvjeta, Beč: obeležavanje Vidovdana

Prosvjeta, Beč: obeležavanje Vidovdana

U Beču je u organizaciji Crkvene opštine Svetog Save i SPKD „Prosvjeta“ proslavljen jedan od najvažnijih srpskih praznika – Vidovdan. Predstavnici crkve, diplomatskog kora, prijatelji i članovi ovog kulturnog društva i mnogobrojni gosti iz javnog i društvenog života ispunili su salu pozorišta „Akcent“ do poslednjeg mesta, saopštava informativna služba „Prosvjete“.

svi ucesnici na sceni

Ovogodišnju Vidovdansku akademiju organizovale su zajedno Crkvena opština Svetog Save i odbor SPKD Prosvjeta u Beču. Svesni važnosti ovogodišnjeg Vidovdana, kao i posebne obaveze da upravo Srbi u Beču dostojanstveno obeleže ovaj veliki i višeznačni datum, organizatori su poklonili veliku pažnju programu i toku ove svečane manifestacije. Akademija je imala i humanitarni karakter. Kao i prethodnih meseci, prikupljana je pomoć koja je namenjena žrtvama poplava u Srbiji i Republici Srpskoj. Po običaju, svečanost je otvorio crkveni hor, a tradicionalnu Vidovdansku besedu govorio je doktorant istorije na bečkom univerzitetu, član Prosvjete, Dejan Segić.

„Danas se mi ovde u rasejanju, kao i milioni Srba u našim maticama Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori podsećamo na herojstvo Lazarevo i Miloševo, podsećamo se pravde, žrtve i mučeništva, s ciljem da ne zaboravimo ko samo, šta smo i odakle smo, i da slaveći Vidovdan duhovno obnovimo sebe i pokažemo da se sa ponosom sećamo žrtve naših predaka-slavnih kosovskih junaka.Pored ovog kosovskog, mi se danas ,tačno sto godina kasnije, sećamo još jednog Vidovdana–Sarajevskog, 1914. Onog Vidovdana, čiji teret osećamo posebno mi-Austrijski Srbi. Zato smo danas dužni da se setimo i stotine hiljada heroja sa Cera, Kolubare, Albanije , Krfa, koji su kao i Gavrilo Princip, svojom svesnom žrtvom započeli narodno oslobođenje i ujedinjenje“, istakao je Segić.

Vidovdanska -100 godina

Publici se Vidovdanskim pozdravom obratio i specijalni gost iz Hercegovine, profesor Radomir Vučković, predsednik odbora SPKD „Prosvjeta“ u Gacku, a program je nastavio Mali hor „Prosvjete“, koji je publiku podigao na noge izvođenjem srpskih melodija, a posebno legendarnom pesmom „Tamo daleko“, koju su mnogi u sali pevali zajedno sa klincima iz hora.

Odabrani odlomci predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u izvođenju glumaca Gorana Jokića i Aleksandra Stojkovića , kao i nastup jednog od najboljih srpskih guslara Moše Avdalovića, činili su po umetničkom kvalitetu i značaju emotivni i estetski vrhunac ove svečanosti. Za mnoge je to bila prva prilika da čuju zvuk gusala – jednog od najstarijih evropskih instrumenata, a posebno oduševljeni bili su austrijski posetioci. Osim toga, poseban utisak, takođe na austrijske zvanice, imao je nadahnut nastup glumaca u originalnim srpskim uniformama, za koji su nagrađeni gromoglasnim aplauzima. Program je efektno završila mlada umetnica na violini Hristina Šušak, a na kraju su pred publiku izašli svi učesnici koje je publika frenetično pozdravila.

Posebni gosti večeri bili su biciklisti – humanitarci iz Kragujevca: Miroslav Aksentijević, Dragan Veličković i Boban Jevtić, koji su u dobrotvorne svrhe vozili od Kragujevca do Beča, prošavši kroz pet država i prešavši 1200 kilometara, da bi baš na Vidovdan stigli na akademiju. Oni su predsedniku bečke „Prosvjete“, prof. Srđanu Mijalkoviću simbolično uručili majicu sa humanitarnim porukama i brojem 1003 za pomoć putem SMS poruke, a on se zahvalio svima na pomoći i apelovao na zemljake koji će odmor provoditi u domovini da i na taj način nastave sa humanitarnom podrškom ugroženima.

Check Also

Vidovdanski virtuelni skup predstavnika srpske dijaspore iz SAD

Predstavnici srpske dijaspore iz Sjedinjenih Američkih Država okupili su se na virtuelnom skupu kako bi …