Prosvjeta, Beč: obeležavanje Vidovdana

U Beču je u organizaciji Crkvene opštine Svetog Save i SPKD „Prosvjeta“ proslavljen jedan od najvažnijih srpskih praznika – Vidovdan. Predstavnici crkve, diplomatskog kora, prijatelji i članovi ovog kulturnog društva i mnogobrojni gosti iz javnog i društvenog života ispunili su salu pozorišta „Akcent“ do poslednjeg mesta, saopštava informativna služba „Prosvjete“.

svi ucesnici na sceni

Ovogodišnju Vidovdansku akademiju organizovale su zajedno Crkvena opština Svetog Save i odbor SPKD Prosvjeta u Beču. Svesni važnosti ovogodišnjeg Vidovdana, kao i posebne obaveze da upravo Srbi u Beču dostojanstveno obeleže ovaj veliki i višeznačni datum, organizatori su poklonili veliku pažnju programu i toku ove svečane manifestacije. Akademija je imala i humanitarni karakter. Kao i prethodnih meseci, prikupljana je pomoć koja je namenjena žrtvama poplava u Srbiji i Republici Srpskoj. Po običaju, svečanost je otvorio crkveni hor, a tradicionalnu Vidovdansku besedu govorio je doktorant istorije na bečkom univerzitetu, član Prosvjete, Dejan Segić.

„Danas se mi ovde u rasejanju, kao i milioni Srba u našim maticama Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori podsećamo na herojstvo Lazarevo i Miloševo, podsećamo se pravde, žrtve i mučeništva, s ciljem da ne zaboravimo ko samo, šta smo i odakle smo, i da slaveći Vidovdan duhovno obnovimo sebe i pokažemo da se sa ponosom sećamo žrtve naših predaka-slavnih kosovskih junaka.Pored ovog kosovskog, mi se danas ,tačno sto godina kasnije, sećamo još jednog Vidovdana–Sarajevskog, 1914. Onog Vidovdana, čiji teret osećamo posebno mi-Austrijski Srbi. Zato smo danas dužni da se setimo i stotine hiljada heroja sa Cera, Kolubare, Albanije , Krfa, koji su kao i Gavrilo Princip, svojom svesnom žrtvom započeli narodno oslobođenje i ujedinjenje“, istakao je Segić.

Vidovdanska -100 godina

Publici se Vidovdanskim pozdravom obratio i specijalni gost iz Hercegovine, profesor Radomir Vučković, predsednik odbora SPKD „Prosvjeta“ u Gacku, a program je nastavio Mali hor „Prosvjete“, koji je publiku podigao na noge izvođenjem srpskih melodija, a posebno legendarnom pesmom „Tamo daleko“, koju su mnogi u sali pevali zajedno sa klincima iz hora.

Odabrani odlomci predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Narodnog pozorišta Republike Srpske u izvođenju glumaca Gorana Jokića i Aleksandra Stojkovića , kao i nastup jednog od najboljih srpskih guslara Moše Avdalovića, činili su po umetničkom kvalitetu i značaju emotivni i estetski vrhunac ove svečanosti. Za mnoge je to bila prva prilika da čuju zvuk gusala – jednog od najstarijih evropskih instrumenata, a posebno oduševljeni bili su austrijski posetioci. Osim toga, poseban utisak, takođe na austrijske zvanice, imao je nadahnut nastup glumaca u originalnim srpskim uniformama, za koji su nagrađeni gromoglasnim aplauzima. Program je efektno završila mlada umetnica na violini Hristina Šušak, a na kraju su pred publiku izašli svi učesnici koje je publika frenetično pozdravila.

Posebni gosti večeri bili su biciklisti – humanitarci iz Kragujevca: Miroslav Aksentijević, Dragan Veličković i Boban Jevtić, koji su u dobrotvorne svrhe vozili od Kragujevca do Beča, prošavši kroz pet država i prešavši 1200 kilometara, da bi baš na Vidovdan stigli na akademiju. Oni su predsedniku bečke „Prosvjete“, prof. Srđanu Mijalkoviću simbolično uručili majicu sa humanitarnim porukama i brojem 1003 za pomoć putem SMS poruke, a on se zahvalio svima na pomoći i apelovao na zemljake koji će odmor provoditi u domovini da i na taj način nastave sa humanitarnom podrškom ugroženima.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …