Prosvjeta je uspela: Beč je dobio park Diane Budisavljević

Posle više godina borbe, na inicijativu odbora Srpskog kulturnog i prosvetnog društva „Prosvjeta“ u Austriji, ostvarena je ideja da u znak sećanja na plemenitu ženu, Dijanu Budisavljević, jedna ulica ili park u Beču ponese njeno ime.

Ispred table

Diana Budisavljević, žena koja se svojom hrabrošću istakla tokom Drugog svetskog rata spasavajući živote više od 12.000 srpske, ali i jevrejske i romske dece, iz ustaških logora smrti fašističke „Nezavisne Države Hrvatske“, dobila je danas, 13. oktobra 2014. park u Beču.
Od danas, lepi park koji se nalazi pokraj bečkog dunavskog kanala – šetališta u devetom bečkom okrugu, nosi ime Diane Budisavljević.
U to ime priređena je svečanost imenovanja i otkrivanja table, na kojoj na nemačkom i srpskom jeziku, latinicom i ćirilicom, stoje informacije o životu i delu ove plemenite žene.
Svečanosti su prisustvovali i o Dijani i inicijativi Prosvjete govorili ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, predsednica opštine devetog okruga Martina Majlar, kao i mnogi gosti iz političkog i javnog života grada Beča.
Martina Majlar je istakla da je antifašizam koji srpsko društvo promoviše, vrlo važan i da se zajedno moramo truditi da se ne zaboravi delo Dijane Budisavljević.
Ambasador Janković je pohvalio Prosvjetu i njenu inicijativu za koju je rekao da je najbolji način na koji se srpska zajednica u Austriji predstavlja.

Deo publike
Vladika Andrej je podsetio na neophodnost negovanja kulture sećanja, kao i na solidarnost prema našim precima koji su dali svoj doprinos u stvaranju današnjeg društva u kome svi zajedno gradimo budućnost.
Osim pomenutih visokih gostiju, publici se obratio i predsednik odbora Prosvjete u Beču, prof. Srđan Mijalković, koji se zahvalio svima koji su doprineli uspehu ove inicijative, a naročito najzaslužnijem, Nedeljku Saviću, članu Uprave Društva, koji je kao vođa ovog projekta odlučujuće doprineo uspehu inicijative.
„Od našeg osnivanja nam je bila želja da se njen poduhvat i plemenitost učine dostupnim i austrijskoj javnosti“, objasnio je inicijativu profesor Mijalković. „Kada je Nedeljko predložio da pokušamo da lobiramo da ona dobije ime u javnom prostoru grada Beča, znali smo da neće biti lako. Ali, on je bio odličan lider tima Prosvjete koji je, uz vredan rad i pomoć austrijskih partnera, tu želju uspeo da sprovede u delo.“
Umetnički program koji su organizovali i izveli članovi Prosvjete, svojim prelepim glasom i pesmom ukrasila je Jelena Krstić, kao i Grozdana Bulov i Nedeljko Savić, koji su na srpskom i nemačkom jeziku govorili stihove iz poeme „Jama“ I.G. Kovačića.
Dianu Budisavljević je Republika Srbija posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila Orden carice Milice, a njeno ime nose ulice u gradovima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Insbruku, Prosvjetina prijateljska organizacija SPOJI već godinama, mnogim uspešnim akcijama neguje sećanje na nju, a podržala je i snimanje filma o Dijani Budisavljević. Od danas, uz malu pomoć Prosvjete, njeno ime sija i u Beču.

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …