Prosvjeta obeležila 110 godina Udruženja književnika Srbije

U okviru Duhovnih razgovora, koje SPKD Prosvjeta – odbor u Austriji organizuje svake prve subote u mesecu, u Hramu vaskrsenja Hristova u Beču, obeležen je proteklog vikenda veliki jubilej – 110 godina postojanja Udruženja književnika Srbije. Svoja književna ostvarenja, stihove i aforizme, bečkoj publici predstavili su ugledni članovi UKS-a i književnici: Radomir Andrić, predsednik, Aleksandar Čotrić, član Komisije za prijem članova i Milan Lukić iz Beograda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radomir Andrić, predsednik UKS-a podsetio je da je Udruženje osnovano 1905. godine na čijem je čelu tada bio njegov prvi predsednik Simo Matavulj, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima bili su Aleksa Šantić i Jovan Dučić.

„Pokušavamo da se povežemo sa piscima u rasejanju, jer su veze između nas bile pokidane, a naš je zadatak da sačuvamo identitet i stvaralaštvom prevazilazimo poteškoće na koje nailazimo,“ istakao je Andrić.

Satiričar Aleksandar Čotrić je naglasio da UKS posebnu pažnju posvećuje piscima koji stvaraju u dijaspori i da od ukupno 1600 članova koje Udruženje broji, čak 260 njih je iz rasejanja. Pisci iz dijaspore svoja književna ostvarenja, kako je istakao, mogu da objavljuju i u „Književnim novinama“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …