Prosvjeta predstavila delo pesnika Matije Bećkovića

SPKD Prosvjeta Austrija, u okviru programa Predstavljanje dela i autora srpske književnosti, proteklog vikenda je bečkim poštovaocima književnosti predstavila život i delo srpskog pesnika Matije Bećkovića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On se zahvalio Prosvjeti na pozivu i srdačnom dočeku. Prisutni su imali priliku da u jednom dahu izgovorenom, nadahnutom dvočasovnom pesničkom monologu, čuju Bećkovićeve pesme, poput: Kosovo polje, Kralj Petar Drugi, Majka, Hleba i jezika, Poema Momi Kaporu, Nisi ti više mali, Ćeraćemo se još, Gospode pomiluj, Reče mi jedan čoek

„Zahvalan sam vam jer ste u punoj snazi i lepoti. Vi niste daleko od svoje zemlje. Beč je važno mesto kulture, u kome su živeli i stvarali i svoja dela objavljivali najviši sinovi naše kulture, poput Njegoša, Đure Daničića, Vuka Karadzića, Branka Radičevića i pisali su ćirilicom, kao što danas ćirilicom piše Matica Srpska, Književna zadruga, izlazi list Politika i ona neće propasti, jer u svetu mnogo više ljudi piše ćirilicom nego latinicom“, naglasio je Bećković.

Književno veče je otvorio protojerej-stavrofor Krstan Knežević. Prisustvovali su brojni umetnici, pisci i pesnici, studenti, članovi diplomatskog kora, sveštenici, predstavnici srpskih organizacija u Austriji.

O životnom delu i književnim ostvarenjima akademika Bećkovića, govorila je profesorka Svetlana Matić, članica uprave Prosvjete, ističući da on na srpskoj književnoj sceni svetli nesvakidašnjim sjajem već pola veka i da se o njemu raspravlja u ideološkim i književnim krugovima od trenutka kada je napisao svoje prve stihove.

Predsednik Društva Srđan Mijalković je uručio Matiji Bećkoviću „Veliku povelju Prosvjete“ i zahvalio mu na podršci i poverenju. Mijalković je prisutne obavestio da će Prosvjetina škola srpskog jezika, uz podršku akademika Bećkovića, svečano i zvanično početi novu školsku godinu, 4. oktobra gostovanjem dečjeg pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …