Prosvjeta u Beču o Tesli

Izvor: Prosvjeta Austrija

U subotu, 16. Juna 2018., u organizaciji SPKD Prosvjeta Austrija, u sali hrama Vaskrsenja Hristovog, održani su novi Prosvjetini Cusreti i razgovori povodom „75 godina od smrti Nikole Tesle“. Gost – predavač bio je prof. dr Velimir Abramović, veliki istraživač i najbolji poznavalac Teslinog lika i dela.

Prisutnima se na početku obratila gospođa Svetlana Matić, potpredsednica Društva, pesnikinja i pedagog, rekavši da svako ko je stručan u određenoj oblasti treba da svoje znanje podeli sa drugima. Inicijator ideje, gospodin Srđan Rakić, bečki veroučitelj i sekretar Prosvjete, pozdravio je goste i od srca se, u ime svih prisutnih, zahvalio na vremenu koje je dr Abramović izdvojio da dođe u Beč i govori o Tesli.

Dr Abramović je govorio o životu Nikole Tesle, rekavši da srpski narod često ili uglavnom nije svestan koliku veličinu je izrodio i kolika je važnost Nikole Tesle za napredak civilizacije celokupnog sveta. Pri tom je spomenuo nekolicinu Teslinih patenata, bez kojih mnogi najsavremeniji uređaji koje danas imamo, jednostavno ne bi mogli da funkcionišu.

U nastavku večeri prisutni su imali prilike da postavljaju pitanja i veruje se da su na njih dobili adekvatne odgovore.

Profesor Abramović se potrudio da svaki primerak svoje knjige „Tesla – evolucija svesti čovečanstva“ koja je izazvala ogromno interesovanje, lično potpiše, kao i da sa prisutnima porazgovara, kako na temu Nikole Tesle, tako i na mnogobrojne druge:  o matematici, fizici, nauci, duhovnosti itd.

Druženje je zaokruženo zajedničkom fotografijom gosta, organizatora i  najzainteresovanijih posetilaca, a ovom prilikom rodila se ideja da se u Beču osnuje Prosvjetin klub Nikole Tesle, koji bi okupljao ljude raznih profila i godina starosti, a koji bi se bavili promocijom lika i dela Nikole Tesle u Austriji.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …