Prosvjeta u Lincu: O značaju srpskog jezika u Evropi

U okviru međusobne saradnje srpskih organizacija u Austriji, na poziv SKSK ,,Nikola Tesla“ iz Linca, predsednik SPKD Prosvjeta Austrija, prof. Srđan Mijalković održao je u prostorijama ovog kluba predavanje na temu „Razvoj i značaj srpskog jezika u Evropi“. Predavanje je održano u četvrtak, 28. septembra u sklopu višednevne gradske manifestacije „Dan jezika“ u Lincu.

Osim predavanja, Mijalković je predstavio i fototipsko izdanje knjige „Dušanov zakonik“ u kontekstu jednog od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika srpske književnosti i tradicije. Predavanje je bilo vrlo lepo primljeno, pitanja su bila brojna i raznovrsna, a razgovor sa prisutnim gostima i članovima Kluba, protegao se do kasnih večernjih sati.

Dogovorena je intenzivnija saradnja ,,Prosvjete“ i ,,Nikole Tesle“, kao i ostalih udruženja u Lincu i Gornjoj Austriji. Tema razgovora je bila i potreba veće i bolje saradnje svih srpskih organizacija na nivou Austrije, kako bi se popravio status i ostvario bolji položaj srpske zajednice u ovoj zemlji.

I ovom prilikom, po ko zna koji put, izražena je velika potreba za organizovanjem dopunskih škola i obrazovnih projekata za decu srpskog porekla u Austriji. Rukovodioci i članovi ,,Nikole Tesle“ pokazali su se kao dobri domaćini, prof. Mijalković se od srca zahvalio na dobrom dočeku i pozvao na dalja druženja i nove, zajedničke projekte.

(Izvor: Prosvjeta Austrija)

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …