Prosvjetini đaci iz Beča u poseti Srbiji

Trodnevna ekskurzija Prosvjetine „Škole srpskog jezika“ koja je trajala od 28. do 30. aprila uspešno je izvedena, a đaci su dobili priliku da posete istorijska mesta u Srbiji i uče srpski jezik u matičnoj državi. Ekskurzija je organizovana od strane tima Prosvjete – nastavnica Prosvjetine škole u saradnji sa Kreativnim klubom „Eduko“ iz Sremskih Karlovaca.  

„Škola srpskog jezika“ je projekat SPKD „Prosvjeta“ iz Beča, i već nekoliko godina nastoji da učenike srpskog porekla koji žive u Beču približi srpskoj kulturi i nauči ih srpskom jeziku kao i tome koliko je važno da, iako žive u dijaspori, očuvaju svoje nasleđe. Na ovoj edukativnoj ekskurziji, đaci su imali priliku da obiđu tri grada: Sombor, Sremske Karlovce i Novi Sad, da posete tri manastira na Fruškoj gori: Krušedol, Veliku Remetu i Jazak kao i da učestvuju u mnogobrojnim radionicama. Đaci su stalno bili u pratnji svojih nastavnica Vesne Špirić, Aleksandre Tanasković, Suzane Milovanović i Jovane Mitić koje su i osmislile sam program. Na putovanju je na đake pazila i doktorka Zorica Mijalković, dugogodišnji član Prosvjete iz Beča, a domaćin iz Karlovaca, inž. Draginja Kalinić se potrudila da boravak đaka bečke škole u Srbiji bude što prijatniji.

„Poseta matici nije važna samo da srpska deca iz dijaspore budu u kontaktu sa jezikom zemlje svog porekla, već i zato što se na taj način budi i njihova želja da nauče što više o istoriji i kulturi Srbije. Na ovaj način, učenici su napokon mogli da posete mesta o kojima su toliko slušali na časovima u Beču, i da na licu mesta čuju mnogo zanimljivih činjenica o piscima, slikarima i ostalim srpskim velikanima.“, izjavila je prof. Vesna Špirić.

U sklopu obilaska Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave, đaci su posetili privatnu Osnovnu školu „Tvrđava“ gde su ih sačekali profesori i učenici novosadske škole koji su za bečke vršnjake pripremili poseban ogledni čas srpskog jezika. Bečkim učenicima se ovaj čas posebno dopao, jer su kako kažu, osim sticanja novih znanja, mogli da uoče razlike u učenju i izvođenju nastave u Srbiji i Austriji.

„Od svih aktivnosti koje smo do sada organizovali za đake naše „Škole srpskog jezika“, s ponosom mogu reći da je poseta Sremskim Karlovcima zasluženo zauzela prvo mesto! Koliko god da na časovima srpske kulture i istorije đaci imaju priliku da nauče razne zanimljivosti, ništa se ne može uporediti sa ovim načinom upoznavanja države iz koje potiču.“, istakla je nastavnica Aleksandra Tanasković.

Da je srpsko gostoprimstvo nadaleko poznato potvrdili su i otac Stefan iz fruškogorskog manastira Velika Remeta, koji je za đake bečke škole organizovao ručak u manastiru, ali i Pravoslavno udruženje „Sveti Sava“ iz Novog Sada, čiji su članovi i veliki prijatelji Prosvjete iz Beča, vrlo srdačno ugostili đake i nastavnice.

    

(Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija)

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …