Protest mladih iz Srbije i Hrvatske u Vukovaru

Izvor: Tanjug

Grupa mladih iz Srbije i Hrvatske protestovala je u Vukovaru zbog napada hrvatskih navijača na kafić, čiji su vlasnici vukovarski Srbi. Protest na Trgu Franje Tuđmana u Vukovaru organizovala je grupa mladih iz Hrvatske i Srbije okupljenih na treningu prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda. Mladi iz osam pograničnih opština (Subotica, Šid, Bačka Palanka, Apatin, Osijek, Vukovar, Pakrac i Slavonski Brod) poručili su da se etnički motivisanom nasilju mora stati na put, saopštila je Inicijativa mladih.

protest mladih iz vukovara

Grupa je nosila transparente ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom na kojima je pisalo: „Vukovar mira“, „Vukovar jednakosti“, „Vukovar slobode“, „Vukovar ljubavi“.Oni smatraju da nasilje ne može da bude rešenje nikakvog problema i da se upotrebom sile samo dodatno produbljuje etnička distanca između dve zajednice. Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Zagrebu Bojan Fligler osudio je nasilje i istakao važnost promovisanja drugačijih vrednosti među mladima, vrednosti poput mira i tolerancije.

„Mediji pišu da su u tuči učestvovali navijači srpskih i hrvatskih timova, skrivajući istinu o tome da su incident izazvali hrvatski navijači koji su ciljano uleteli u kafić čiji vlasnici su vukovarski Srbi i započela nered“, objasnio je Tot. Akcija mladih iz opština u pograničnim regionima Srbije i Hrvatske podstaknuta je incidentom koji se juče oko podne desio u kafiću Džoker u Vukovaru. U napadu navijača hrvatskih košarkaških timova koji su se vraćali iz Beograda sa utakmica odigranih prethodnih dana između Crvene zvezde i Cibone, odnosno Partizana i Cedevite, povređeno je više osoba srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Jedan od organizatora akcije Leo Tot iz Vukovara kaže da se ovakvi incidenti često dešavaju u njegovom gradu, ali da je danas imao potrebu da reaguje zbog toga ssto su činjenice o događaju pogrešno prenete u medijima. Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Đorđe Bojović poručio je da mladi iz Srbije moraju da znaju šta se tokom 90-ih dogodilo u Vukovaru, da posete Ovčaru i Bolnicu, da insistiraju na pokretanju pitanja odgovornosti Beograda za trenutnu situaciju u Vukovaru. „Samo odgovornim odnosom prema prošlosti, možemo konstruktivno doprineti poboljšanju međuetničkih odnosa u sadašnjosti i budućnosti“, poručio je Bojović.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …