Protiv ukidanja statusa izbeglica

Izvor: Dnevnik

Hrvatska je od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice zatražila da se Srbima prognanim iz te države tokom devedesetih godina prošlog veka ukine izbeglički status. Predsednik Koalicije udruženja izbelica Miodrag Linta ocenjuje da bi prihvatanje takvog zahteva od UN predstavljalo „završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske”.

Linta podseća na to da trenutno u Srbiji živi 41.000 lica s izbegličkim statusom i više od 250.000 onih koji su vremenom izgubili taj status i priliku za održiv povratak i postali državljani Srbije, ali da su ostali bez svojih imovinskih, stečenih i statusnih prava. On ukazuje na to da Hrvatska nije ispunila svoje obaveze i vratila svojim građanima srpske nacionalnosti osnovna ljudska prava, da ne poštuje Bečki sporazum o sukcesiji iz 2001. godine, kao ni dekleracije koje su 2011. u Beogradu potpisali ministri spoljnih poslova Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

– Zbog toga apelujemo na UNHCR da nastavi svoj humanitarni rad, da pomogne izbeglicama da ostvare trajna rešenja i podrži naš zahtev da se prognanim Srbima koji žive u Srbiji ne ukida izbeglički status jer će im na taj način biti daleko teže da ostvare svoja prava, među koja spada i pravo na održiv povratak – rekao je Linta. – Ukoliko pak UNHCR prihvati pomenutu hrvatsku inicijativu, preuzeće na sebe odgovornost za posledice koje iz toga mogu proizaći, kako za same izbeglice, tako i za Regionalni stambeni program, čiji je cilj otklanjanje posledica rata i postizanje trajnog mira i pomirenja u regionu.

Koalicija udruženja izbelica će od visokog komesara UN za izbeglice Antonija Gutereša tražiti da se predlog Hrvatske o ukidanju izbegličkog statusa progranim Srbima odbaci.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …