Prva generacija Prosvjetine škole srpskog jezika

U hramu „Svetog Save“ u Beču u nedelju, 21. juna, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej podelio je svedočanstva prvoj generaciji polaznika „Prosvjetine škole“ srpskog jezika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trud organizatora, pedagoga, roditelja i dece, koji su proteklu godinu zajednički posvetili učenju srpskog jezika, kulture i istorije, rezultirao je uspešnim savladavanjem programa škole, koji se odvija po programu srpskog Ministarstva prosvete propisanom propisanom Pravilnikom o izvođenju obrazovno – vaspitnog rada u inostranstvu. Projekt je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Pomoć u radu škole pruža i Eparhija austrijsko-švajcarska u čijim se hramovima u Beču nastava i održava. Vladika je u svom obraćanju pohvalio trud Prosvjete na osnivanju i održanju škole, kao i na celokupnom  doprinosu u promovisanju srpskog jezika, kulture i identiteta u Austriji.

Školarci i njihovi roditelji pripremili su malo iznenađenje nastavnicama, Ljubici Karić i Katarini Nešović, poklonivši im velike bukete cveća, a Prosvjeta je svakom od đaka poklonila knjigu Igra, pesnikinje i članice Uprave Društva, Svetlane Matić, koja je sa zadovoljstvom svoje knjige donirala za ovu priliku.

Vladika je obećao dalju podršku radu škole i istakao veliku važnost ovog projekta, kojim se pokazuje put i način da Srbi u Austriji ostvare svoja prava na obrazovanje i razvoj svoje kulture, kao što to rade pripadnici ostalih nacionalnih zajednica u Austriji.

Predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković, obavestio je zainteresovane da upis u sledeći semestar počeo i da će trajati do sredine septembra. Osim u bečkim crkvama i kancelariji Prosvjete, zainteresovani mogu prijaviti decu i elektronski, na sajtu www.prosvjeta.at

U saopštenju Prosvjete stoji i to da su đaci koji su ove godine pohađali školu, većpopunili formulare za sledeću – sami, na ćirilici!

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …