Prvi čas srpskog jezika na Ono koledžu u Jerusalimu: Šalom, Izrael!

Izvor: RTS

Svečano je otvoren, prvi u istoriji, Srpsko-jevrejski centar „Sveti sava i Jehuda Alkalaj“ na Ono Academic College-u u Jerusalimu. Centar su otvorili Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i Roba Hartman, dekan Ono koledza.

Srpsku i izraelsku himnu izvela je primadona Jadranka Jovanović, i sa dramskim umetnicama Vjerom Mujović i Anom Sofrenović, okupljenima dočarala čas srpskog jezika.

Podsetivši na hodočašće Svetog Save u Jerusalimu, prof. Darko Tanasković je istakao istorijske veze i osećanje duboke bliskosti između Srba i Jevreja koje traje još iz vremena kada je Kraljevina Srbija prva priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine.

„Dva centra u Jerusalimu i Beogradu zajednički grade blok napravljen od najtvrđeg granita pretvarajući ga u bastion protiv mržnje, a u ime ljubavi“, rekao je prof. dr Darko Tanasković.

David Sorocki, profesor jevrejske istorije na Ono Academic College, govorio je o istorijskoj povezanosti Srba i Jevreja, istaknuvši dobre srpsko-jevrejske veze kao i istorijski doprinos srpskih Jevreja modernom cionizmu.

„Ono Academic College u Jerusalimu, najveći je i najrenomiraniji privatni univerzitet, na kojem se u pet kampusa školuje preko 60000 studenata“, istakla je Tova Hartman, dekan i vlasnica ovog koledza.

„Na istoj smo strani istorije, zajedno se borimo za očuvanje dobrih vrednosti, protiv revizionizma i antisemitizma“, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu, Milutin Stanojević.

„Želimo da ispričamo istinitu priču, ne da bismo se borili bilo sa kim, već da bi se znala istina“, istakao je Dan Orijan, supervizor izraelskih ambasadora na Balkanu.

Dr David Biton, šef katedre za judaističke studije, podsećajući na istorijske veze dva naroda, kazao je da Srbi i Jevreji žive između dve kulture i religije.

Za uspostavljanje srpsko-hebrejskog reciprociteta u izučavanju kultura i jezika, dva centra, u Jerusalimu i Beogradu, organizovaće seminare, simpozijume, razmenu studenata i profesora, objavljivaće knjige…

Gromkim aplauzom i pozdravom Šalom, video pozivom su se okupljeni obratili i profesoru Gideonu Grajfu, koji se nalazi na bolničkom lečenju u Tel Avivu.

Od prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim 1229, deli nas 790 godina. Sveti Sava zadužio je ne samo Srbe, već i Jevreje, jer je kupovinom kuće Jovana Bogoslova omogućio da ona ostane u hrišćanskim rukama. U kući poznatoj kao Sionska Gornica, sačuvane su i relikvije poput sobe u kojoj je, veruje se, održana poslednja večera, a ispod koje je grob Davidov, drugo mesto hodočašća značajno za Jevreje. Zato mu treba dati zasluženo mesto u Jerusalimu.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …