Prvi privredni forum dijaspore u Novom Sadu

Izvor: RTV

U Kongresnom centru Novosadskog sajma 27. decembra 2018. godine, održan je „Prvi privredni forum dijaspore“ na kom su se okupili privrednici koji žive u rasejanju, ali i oni koji su se vratili u Srbiju.

„Značaj svakog skupa sa našim ljudima iz dijaspore je velik i Privredna komora Srbije godinama sarađuje sa njima. Dijaspora je velika snaga Srbije po više osnova“, rekao je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić.

On je istakao da veliko iskustvo naših ljudi iz inostranstva može da bude korisno mladima u Srbiji.

„Želimo da napravimo jaku ekonomsku vezu privrednika iz Srbije sa privrednicima iz dijaspore. Dijaspora treba da nam bude jak poslovni partner i da smanjimo spoljno-trgovinski deficit“, napomenuo je osnivač NVO „Moj heroj“ Zoran Ilić i predlagač projekta „Moje srce srce bira“.

On je podsetio da, iako veliki broj mladih odlazi, postoje i oni koji se vraćaju u Srbiju.

„Dijaspora je naš najveći potencijal. Dijaspora svake godine ulaže u Srbiju oko tri milijarde evra, a prema istraživanjima moguće je da dijaspora raspolaže sa efektivom od 300 milijardi evra, što je 10 puta više od ukupnog BDP naše zemlje“, istakao je Ilić.

Napomenuo je da samo u Beču imamo oko 300.000 Srba.

„Sledeće godine imaćemo već prve efekte onoga što danas započinjemo na Novosadskom sajmu. Ovo je početak jedne izuzetno važne akcije koja će od sledeće godine biti trajna“, istakao je Ilić.

Pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Rastko Janković naglašava da je ekonomsko povezivanje sa našim ljudima koji žive van matice vrlo važno.

Prema njegovim rečima, ovaj skup bitno doprinosi i očuvanju srpskog kulturnog identiteta.

Među prisutnim privrednicima i učesnicima panela, bili su: vlasnik trgovinskog lanca Gomex, Goran Kovačević, povratnik iz Nemačke i vlasnik mlekare Bodri, Ljubiša Drinjaković, povratnik iz Francuske i osnivač firme Coopers Meal.

Na početku programa upriličena je projekcija kratkog filma koji je režirao Arno Gujon, osnivač NVO „Solidarnost za Kosovo“.

Projekat ,,Moju zemlju srce bira“ podržan je putem konkursa Uprave za saradnju s dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …