Publikacija za privlačenje investitora

Promocija publikacije Stema Balkan Konsaltinga, u saradnji sa Srpskim institutom za javnu diplomatiju iz Brisela i Kancelarijom za dijasporu Vlade Republike Srbije održana je u Medija centru.

publikacijaPrisutnima su se obratili Vukman Krivokuća, pomoćnik direktora za ekonomska pitanja Kancelarije za dijasporu Vlade Republike Srbije i Zoran Milinković, vlasnik preduzeća Stema Balkan Konsalting i predsednik Srpskog Instituta za javnu diplomatiju.

Vukman Krivokuća skrenuo je pažnju na značaj dijaspore u promociji privrednih i turističkih potencijala Srbije i važnost publikacija kao što je Serbia Pasport – Biznis, koje se na sažet i jasan način obraćaju stranim investitorima. On se, takođe, osvrnuo na višegodišnji angažman Zorana Milinkovića na uspostavljanju uske saradnje između francuske dijaspore i institucija Republike Srbije. Nekadašnje Ministarstvo, a današnja Kancelarija za dijasporu Vlade Republike Srbije, već deset godina aktivno podržava brojne inicijative koje dolaze od strane Srba u rasejanju.

Zoran Milinković je skrenuo pažnju na činjenicu da srpska ekonomija i srpski investicioni projekti ne pripadaju isključivo resornim ministarstavima i drugim nadležnim institucijama Republike Srbije već i srpskim privrednicima, i podvukao značaj saradnje državnog i privatnog sektora u promovisanju srpskih privrednih potencijala u insotranstvu. Jedan od razloga što u Srbiju ne dolazi dovoljan broj stranih investitora, podvukao je Milinković, jeste i jezička barijera i nedostupnost informacija o srpskoj ekonomiji i investicionim projektima koje su na portalima srpskih institucija dostupne uglavnom na srpskom jeziku.

Publikacija Serbia – Pasport Biznis štampana je, ovoga puta, na francuskom jeziku kako bi se približila potencijalnim investitorima iz frankofonih zemalja. Predviđeno je njeno objavljivanje i na drugim jezicima.

Publikacija je rađena u formatu srpskog pasoša, a njen deo čini i CD sa preko 80 aktuelnih investicionih projekata (javna i mešovita preduzeća u restruktuiranju, investicioni projekti lokalnih samouprava, rekapitalizacija privatnih preduzeća) preuzetih iz publikacija državnih institucija Republike Srbije kao i privatni projekti iz različitih privrednih grana – energetike, građevinarstva, industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma…

Zoran Milinković živi i radi u Francuskoj već 33 godine. Na promovisanju naših privrednih potencijala radi već dve decenije, a tokom nekoliko poslednjih godina u Srbiju je doveo više od deset francuskih firmi. Zoran Milinković, kao aktivni predstavnik srpske dijaspore, član je i Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …