Pupovac: Ćirilica nije ratno već mirnodopsko pitanje

izvor: Tanjug

Predsednik Srpskog narodnog veća i zastupnik SDS S-a u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, poručio je da uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru nije ratno već mirodopsko pitanje čijem rešenju, s obzirom na to da je reč o Vukovaru, treba prići i rešiti ga tako da niko ne likuje, ali ni da ima osećaj gubitništva.

izvor: Tanjug

Pupovac je rekao da je tu reč o poštovanju hrvatskih zakona o pravima nacionalnih manjina koji predviđaju da u mestima gde, prema rezultatima popisa, živi više od jedne trećine Srba, oni stiču pravo na službenu upotrebu jezika i pisma.

Ćirilica nije ratno pismo, niti je ona simbol ratnog stradavanja Hrvata i razaranja Vukovara. Previše je tu nedoslednosti, politikantstva i izazivanja nepotrebnih strasti. No, svakako toj problematici treba prići sa svim pijetetom i zato predlažem da se do rešenja dođe kroz razgovor i dogovor vlade i lokalne samouprave s predstavnicima srpske zajednice zbog celog niza razloga, naveo je Pupovac.

On je za zagrebački Jutarnji list rekao da je tu, ipak, reč o Vukovaru i da treba biti obazriv.

Treba se dogovoriti o tome u kojem opsegu i kojom je vremenskom dinamikom moguće primeniti odredbe tog zakona u Vukovaru, rekao je Pupovac.

Govoreći o jednoj od trenutnoj najvrelijih političkih tema u Hrvatskoj, Pupovac smatra da tom pitanju treba prići i rešiti ga tako da niko ne likuje ili ima osećaj gubitništva.

Predlog da se u Vukovaru uvedu ćirilični natpisi na državnim institucijama izazvao je proteste udruženja veterana iz poslednjeg rata i nekih desnih stranaka što je u ionako delikatnu i osetljivu sredinu, uneo dodatni i nepotrebni međunacionalni nemir, dok je glavna opoziciona stranka HDZ, koja je svojevremeno prihvatila i izglasala zakon koji omogućava primenu dvojezičnosti.

Ovi protesti koji su se odigrali u Vukovaru najmanje su stvar Vukovara i Vukovaraca. To je puno više bio istup onih koji su došli sa strane, rekao je Pupovac.

Mnogi su taj skup požurili i proglasili novom splitskom rivom, kada su tadašnju SDP-HSLS Vladu Ivice Račana optužili za izdaju generala i domovnskog rata, ali Pupovac ne smatra da vukovarski skup protiv ćirilice ima taj potencijal, iako je po njemu to bio pokušaj zloporabe ratnog stradanja i patnje Vukovara u politikantske svrhe koje nisu ni opravdane ni svrsishodne.

Ono što bi u ovom slučaju trebalo napraviti jeste da dinamika primene zakona korespondira s mogućnostima koje postoje i neophodnim obzirom da ne bude zloupotrijebljen te da to ne bi dodatno povređivalo ljude na pretpostavkama koje je lako aktivirati, rekao je Pupovac koji smatra da rešenje mora proizaći iz dogovora vlade i predstavnika srpske zajednice, a mi smo za dogovor spremni.

Prema njegovim rečima, pitanje uvođenja dvojezičnosti nije pitanje borbe, a pogotovo ne rata, nego pitanje uzajamnog poštovanje koje uvažava osećanje, iskustvo i ratnu specifičnost Vukovara, ali i pitanje identiteta i zagarantovanih prava.

„Budite uvereni da Srbi imaju osećaj i razumevanja za ono što se Hrvatima dogodilo u Vukovaru, ali naš je imperativ da se oslobodimo od simboličkih opterećenja rata na pitanjima koja ne bi smela biti time opterećena kao što je ćirilica“, poručio je Pupovac.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …