Pupovac kod Vučića

Izvor: RTS

Neophodno učiniti sve da se zaštiti položaj Srba u Hrvatskoj, saglasili se vicepremijer Aleksandar Vučić i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac. Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo međunarodnoj zajednici spisak ispada nacionalizma kojima su izloženi Srbi u Hrvatskoj. Srpska manjina u Hrvatskoj očekuje reakciju EU.

Vicepremijer Aleksandar Vučić i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac razgovarali su o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i svakodnevnim nacionalističkim ispadima prema Srbima. Saglasili su se da je neophodno učiniti sve da se zaštiti položaj Srba u Hrvatskoj.

Iz dana u dan iz Hrvatske stižu vesti sa istim predznakom. Ustaški pokliči ujedinili su i navijače Dinama i Hajduka, koji se ne ujedinjuju lako.

Sve su učestalije i direktne pretnje, najpre direktorki centra „Jasenovac“, a sada i ministru Željku Jovanoviću zbog srpskog porekla. Vlada Srbije obavestila je o tome sve zemlje u kojima ima diplomatska predstavništva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže da niko ne može da prihvati takvo ponašanje.

„Otprilike činimo sve što je u našoj moći da pomognemo našem narodu, ali to radimo na način za koji smatramo da će biti efikasan, a ne samo, da kažem, jeftino popularan“, istakao je Mrkić.

Predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj očekuju reakciju Evropske unije zbog atmosfere koja ih sve više podseća na devedesete. U Beogradu su razgovarali sa vicepremijerom.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća rekao je da su usaglašeni stavovi i da je potrebno učiniti sve da se zaštiti položaj Srba u Hrvatskoj i evropske vrednosti koje su građene sa drugim strankama u toj zemlji.

„Srbija ima interes da to prati i da ničim ne doprinosi da se taj položaj pogoršava nego da se unapređuje“, rekao je Pupovac.

Udruženja izbeglica iz Hrvatske traže od hrvatskih institucija da jasno i javno osude širenje, kako kažu, antisrpske kampanje.

„Tražimo da nadležne institucije počnu da procesuiraju sve pojedince i grupe koje vrše nasilje i šire govor mržnje. Takođe smo iznanađeni da EU ćuti“, rekao je Miodrag Linta iz Koalicije udruženja izbeglica.

U međuvremenu, u Zagrebu je izvršni predsednik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić oslobođen optužbe da je pozivao na nasilje i mržnju prema Srbima, kada je pre nekoliko meseci vređao ministra Željka Jovanovića.

Check Also

Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. …