„Put za Ervopu, sa Principom ili bez“

U bečkoj palati Porčia sinoć je svečano otvorena izložba „Put za Evropu, sa Principom ili bez“ realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Saveznim Ministarstvom za prosvetu, umetnost i kulturu Republike Austrije i Ambasadom Republike Srbije u Beču.

foto: designed.rs; Radoš Antonijević, Ovaj put nema kraj

Sto godina nakog početka Prvog svetskog rata, tokom 2014., Srbija će se na ?putu za Evropu zaustaviti u različitim evropskim gradovima. Izložba u Beču je prva stanica. Svaka sledeća će, kako je najavljeno, predstaviti radove koji se bave specifičnom temom vezanom za odredjeni kontekst i prostor.

Potreba za stalnim preispitivanjem identiteta, lične i zajedničke prošlosti i istorije, dovodi do igre rečima koja put pretvara u trip specifično stanje svesti koji nas na putu ličnog i zajedničkog razvoja istovremeno gura napred, ali i stvara prostor za greške. S druge strane, postavlja se pitanje principa na osnovu kojih delamo.

Izloženi radovi Ane Adamović, Radoša Antonijevića, Uroša Đurića, Marka Lulića, Vladimira Miladinovića, Darinke Pop Mitić i Milice Tomić bave se upravo pitanjima principijelnim i neprincipijelnim odlukama na polju ličnog, umetničkog i javnog prostora.

Prilikom otvaranja izložbe u Beču šefica sekcije za međunarodnu kulturnu razmenu u Ministarstvu prosvete, umetnosti i kulture Republike Austrije Karin Cimer je naglasila da je ova izložba od velike važnosti. Ona je ukazala da je izložba dragoceni prikaz savremene umetnosti Srbije, izraz dobre bilateralne saradnje dve zemlje i jak signal Srbije u pravcu Austrije, ali i Evropske unije.

Ona je kazala da se radi o radovima sedam umetnika koji se bave identitetom Srbije na putu ka Evropskoj uniji, te i da će nakon Beča biti prikazana i u drugim gradovima Evrope tačno 100 godina nakon početka Prvog svetskog rata koji je naneo čitavom svetu patnje i bol. „Ako je 1914. godina bila godina velikih nesporazuma, onda 2014. godina treba da bude godina velikog dijaloga“ poručila je Cimer.

Ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Beču Goran Bradić kazao je da se Srbija geografski, istorijski i kulturološki nalazi u Evropi, a da srpski politički put u Evropu na simbolički način odavno vodi preko Beča. Austrijska prestonica, prema njegovim rečima, bila je i ostala jedan od najznačajnijih, ako ne i najvažniji naučni, obrazovni, kulturni i umetnički centar za Srbe i Srbiju.

Austrija, kako je dodao i danas podržava aktivno proces evrointegracija Srbije, što Srbija izuzetno ceni i i na čemu je zahvalna.
Ispred Kulturnog centra Beograda, koji je konceptualno osmislio ovu izložbu, Mia David kustoskinja je rekla da datum stogodišnjice početka Prvog svetskog rata važan jer postavlja mnoga pitanja.

Naš je utisak da bez obzira na različite političke okolnosti ljudima važno da dobro žive što pokazuje i broj Srba koji žive u Beču, kao i činjenica da su umetnici čiji se radovi nalaze na ovoj izložbi svojim stvaralaštvom vezani za Beč“, istakla je ona.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …