Rad Save Štrpca predstavljen u Beču

U okviru programa odbora Prosvjete u Austriji – Kultura sećanja, gost Društva proteklog vikenda bio je Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“. On je u petak 11. i u nedelju 13. decembra predstavio bečkoj publici svoj rad u „Veritasu“ i književno stvaralaštvo.

Strbac govori publici

„Srbi su građani sveta, narod dobar i radan. Treba da se ponosimo našom decom i zavičajem, jer državu čine ljudi. Međutim, Srbi imaju loš odnos prema precima i svojoj burnoj istoriji. Zato treba otvoreno da govorimo o žrtvama i tragediji srpskog naroda sa kojom treba izaći u svet i internacionalizovati je“, rekao je Štrbac.

On je prisutne obavestio o osnivanju organizacije „Srpski memorijal“ čiji je cilj da podseti i prikupi imena svih srpskih žrtava u proteklim ratnim sukobima, počevši od Prvog svetskog rata, pa sve do ratova devedesetih godina prošlog veka na prostorima bivše SFRJ.

Delove iz objavljenih knjiga autora čitala je Senka Lučić, novinarka lista „Politika“, sa posebnim osvrtom na tekst „Naš Patrijarh Pavle.

Savo Štrbac je sa saradnicima posetio učenike koji pohađaju nastavu Prosvjetine škole srpskog jezika u Hramu Vaskrsenja Hristova, poželevši im mnogo uspeha u radu i učenju ćirilice. Nakon potpisivanja knjiga, druženje sa učenicima je završeno zajedničkim fotografisanjem.

Check Also

Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, u subotu 29. avgusta 2020. u Vićenci je …