Razgovori o Srbima u nemačkoj vladi

U nastavku posete Berlinu, državna delegacija Srbije, u kojoj su se nalazili Aleksandar Čotrić, predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Aleksandra Đurović, član Odbora i Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije Vlade srbije za dijasporu i Srbe u regionu, posetili su sedište nemačke kancelarke Angele Merkel, gde su ih primili dr Ralf Gebel, državni sekretar Ministarstva za integraciju, izbeglice i migracije i načelnica departmana u Ministarstvu Honej Dajhimi.

Srpska delegacija sa predstavnicima nemačke vlade

Državni sekretar Gebel je istakao da je u Nemačkoj svaki peti žitelj stranog porekla i da polovina njih ima strani pasoš. Otuda je „nemačkoj državi važna uspešna integracija svih doseljenika i da ne postoji bolji ili lošiji odnos Nemačke prema jednima ili drugima“ – preneo je Gebel.

U razgovoru je konstatovano da državljani Srbije uživaju korektan i nediskriminatorski odnos kod nemačkih vlasti, u odnosu na ostale strance u Saveznoj Republici Nemačkoj.

„Naši državljani su dobro integrisani u nemačko društvo, što mi kao matična država pozdravljamo i podržavamo i zato je naša namera da pomognemo njihovu još bolju integraciju, ali uz uslov da se očuva njihov identitet i spreči asimilacijarekao je između ostalog Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu.

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu je ukazao na značaj učenja srpskog jezika u nemačkim školama, kao stranog jezika, i predložio da nemačka država pomogne očuvanju dvojezičnih i dopunskih škola na srpskom jeziku.

Članovi državne delegacije su preneli inicijativu i da Srbi u Nemačkoj dobiju zakonski status nacionalne manjine, kakav su poslednjih godina stekli u nekim zemljama Evropske unije. Posebno su ukazali na problem azilanata iz Srbije koji dolaze u Nemačku privučeni socijalnim primanjima. Oni su u kontekstu „lažnih azilanata“ pozvali ministarku za integraciju, izbeglice i migracije Mariju Bemer da poseti Srbiju i da se uveri da u Srbiji nema diskriminacije ni po jednom osnovu.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …