Rešiti pitanje srpskog jezika u Vukovaru

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković razgovarala je sa predstavnicima Zajedničkog veća opština u Vukovaru predvođenim predsednikom Draganom Crnogorcem o problemu registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

„S obzurom da skoro dve decenije nema političke volje da se registruju škole koje drže nastavu na srpskom jeziku smatram da ova tema mora da bude predmet razgovora između Hrvatske i Srbije na narednom sastanku međuvladinog Mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine“, izjavila je direktorka Kancelarije za dijasporu.

Direktorka dodaje da joj je predsednik ZVO Dragan Crnogorac preneo da Vlada Hrvatske izbegava već dve godine da imenuje predstavnike Srba u četiri ministarstva i da bi to takođe trebalo da bude tema za razgovor međuvladinog Mešovitog odbora.

Dr Drašković je posetila predškolsku ustanovu Dečiji vrtić „Vukovar 2“ gde se rad realizuje na srpskom jeziku. Sa čelnicima Grada Vukovara Danijelom Stanković i Srđanom Milakovićem i Upravnim većem vrtića ona je razgovarala o finansijskim i kadrovskim problemima koji ugrožavaju ovu instituciju.

„Veoma je važno da se vrtić „Vukovar 2“, od velikog značaja za Srbe u Vukovaru, ne samo održi, već i da poboljša svoj rad, kao jedina registrovana srpska institucija“, zaključila je dr Drašković.

U okviru jednodnevne posete Vukovaru, direktorka se sastala i sa dožupanom u Vukovarsko-sremskoj županiji Đorđem Ćurčićem, pročelnicom Jadrankom Mustapić-Karlić i savetnikom župana Grgom Krajinom. Sastanku su prisustvovali i generalni konzul u Vukovaru Živorad Simić i konzul Vladimir Marjanović.

Tanjug

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …