Ruska i srpska dijaspora imaju slične probleme

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković u Moskvi razgovarala sa Georgijem Muradovim,zamenikom šefa Direkcije za saradnju sa dijasporom Rusije.

Slavka Drašković i Muradov razmenili su iskustva o modelima i načinima funkcionisanja sa dijasporom. Dr Drašković je istakla da Vlada Republike Srbije radi na izmenama i dopunama Zakona o dijaspori, te u tom procesu iskustvo koje je imala Rusija u organizovanju dijaspore i reprezentativnosti njenih predstavnika može da bude od koristi Kancelariji.

Sagovornici su konstatovali da postoje mnoge sličnosti srpskog i ruskog rasejanja s obzirom da je veliki deo srpskog i ruskog naroda posle raspada bivše Jugoslavije, odnosno SSSR-a ostao u sastavu drugih država, a u mnogima od njih se još uvek bore za neka od osnovnih ljudskih prava.

„Mi smo tražili modele funkcionisanja dijaspora Italije, Grčke i drugih tražeći najbolji model za naš odnos sa dijasporom“, rekla je dr Drašković, „a ispostavlja se da u Rusiji i njenom iskustvu sa rasejanjem imamo možda najsličnije probleme i moguća rešenja“, rekla je Slavka Drašković.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da se održi zajednička evropska konferencija o dijaspori na kojoj bi se razmatralo pitanje odnosa zemalja prema svom rasejanju.

Jedna od važnih tema Srbije i Rusije je i neophodnost hitnog usvajanja Sporazuma o socijalnom, zdravstvenom i penzionom osiguranju za građane Srbije koji rade u Rusiji, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje. na čemu već radi Međudržavni komitet za saradnju Srbije i Rusije.

Srpska dijaspora u Ruskoj Federaciji nezvanično broji između 20 i 40 hiljada, a pojedine procene ukazuju na brojnost i do 80 hiljada naših građana u Rusiji, zbog čestih migracija radne snage. Najveća koncentracija srpske diajspore je u ekonomskim centrima – Moskvi, San Peterburgu, Sočiju, Krasnodaru i sibirskom kraju.

U nastavku posete Rusiji, direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu susrešće se sa srpskim privrednicima koji posluju u Rusiji, udruženjima Srba u Rusiji i udruženjima srpsko-ruskog prijateljstva.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …