Sabor izdavača, pisaca i turističkih motiva Srbije u Parizu

Izvor: Savez Srba Francuske

Manifestacija Sabor izdavača, pisaca i turističkih motiva, kao deo projekta Mondo Kult, u organizaciji udruženja ,,Singi Art“ iz Beograda, započeta je promocijom u Beogradu 18. maja 2019. godine a nastavljena  u Parizu  od 23. do 26. maja 2019. godine  u saradnji sa Savezom Srba Francuske.

Svečano otvaranje 23. maja 2019. godine, održano je u prepunoj sali rezidencije Ambasade R. Srbije u Parizu. Na štandovima u sali, predstavljene su izdavačke kuće iz Srbije: Prometej, Prosveta, Rad, Prosvjeta, Fineks, Medijana i udruženje Milanković.

U programu su učestvovali članovi udruženja Sedmica iz Frankfurta, pisci iz Holandije, Austrije i Francuske.

Udruženja i agencije koje se bave tematskim turizmom prikazali su svoj program kao jedinstven edukativni turistički pristup u kome je dat akcenat arheološkim nalazištima Srbije: Skoruna, Viminacijum, Vinčanski raj, Golubac, Malča. Manifestaciju je zvanično otvorila ambasador Nataša Marić koja je pozdravila skup.

U  umetničkom delu programa nastupili su učenica dopunske srpske škole u Parizu, Maja Petrović na saksofonu i prof. Petar Gojković sa prijateljima.

Održana je i modna revija ,,Evropska inicijativa poslovnih žena“ sa rukotvorinama srpskih žena sa Kosova i Metohije i iz južne Srbije pod rukovodstvom Mileve Ignjatović.

Događaju su prisustvovali  francuski novinari, pisci i izdavači.

U dobroj atmosferi nakon programa je održan koktel tokom koga su se izdavači, gosti iz Srbije, francuski prijatelji i književnici dogovarali oko buduće saradnje uz pomoć ambasade R. Srbije.

U naredna tri dana sabor je preseljen u svečanu salu crkve Svetog Save u Parizu gde su predstavljene izdavačke kuće putem štandova i promocija.

Održan je Okrugli sto na temu ,,Srpsko izdavaštvo i distribucija knjiga”.

Raspravljalo se o raznim problemima vezanu za ovu oblast. Pomenuti su i brojni problemi dijaspore i koliko su porušeni mostovi koje treba obnoviti kada je u pitanju edukacija kroz literaturu koja nedostaje. U diskusiji su učestvovali gospodin Vidak Maslovarić iz Udruženja književnika Srbije, koji je zadužen za komunikaciju sa dijasporom, direktor izdavačke kuće Rad, Nebojša Nikolić, predstavnica izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada, Koruna Kolundzija, književnica iz Holandije, Gordana Srećković, pesnikinja Dana Dodić iz Francuske, književnica Dušanka Vranješević iz Novog Sada, pisac Predrag Nenadić, dr Sima Mraović iz Pariza i prof. Petar Gojković iz Pariza.

U petak je održana prezentacija udruženja Milanković iz Beograda, sa delima naših naučnika: Mihajla Pupina, Mike Alasa i Milutina Milankovića, koju je održao inženjer Dragan Dinić.

Istog dana u popodnevnim časovima je održan  performans za decu „Ja znam ko sam“. tradicija i običaj po tekstu  Dragojle Gage Nenadić.

U subotu i nedelju su održane prezentacije izdavačke kuće Prometej, Prosveta, Feniks, Medijana i Rad. Večernji časovi su pripali našoj dijaspori pa su fragmente svojih dela čitali Ranka Todorović iz Pariza, Dana Dodić iz Pariza, Miroslava Radojević iz Švajcarske, Neđa Nedzmedin iz Strazbura, Dragan Marinković iz Pariza i Desa Burazor Aslanides iz Štutgarta. Održana je i prezentacija književnika Lorana Gijoma koji je zadnje dve svoje knjige posvetio Srbima i njihovom postojanju.

Posebnu pažnju u večernjoj besedi privukla je prezentacija knjige „Sudija u ratu i miru“  Danice Marinković, sudije procesa Račak – Kosovo i Metohija. Govorilo se o velikoj istini koja prati događaje iz tog kobnog vremena. Najvljena je knjiga na francuskom jeziku koja će biti prezentovana u oktobru mesecu u izdanju izdavačke kuće Rad iz Beograda.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …