Salcburg u znaku Srbije

Tradicionalna manifestacija „Interkulturalni porodični doručak“, čiji je cilj druženje, dijalog i razvoj višejezičnosti, održana je 2. februara u organizaciji udruženja SOMOS iz Salcburga. Srbija je, kao domaćin svečanog doručka, predstavila svoje kulinarske i zabavne sadržaje.

Svečani doručak iz godine u godinu pruža mogućnost svim narodima sveta, koji žive u Austriji, da budu domaćini manifestacije na kojoj se podstiče međuetničko uvažavanje. Član predsedništva Radničke komore Salcburg Đuja Tešanović Bećirević, u saradnji sa Savezom Srba u Austriji, okupila je tim koji je dobrovoljno organizovao predstavljanje Srbije na ovoj manifestaciji.

[blockquote_right]Drugo mesto u pripremi supa

U Salcburgu je nedavno održano i Svetsko prvenstvo u pravljenju supa. U konkurenciji 24 zemlje, Srbi su osvojili drugo mesto i kao nagradu let balonom iznad Salcburga i okoline za dve osobe. Đuja Tešanović Bećirević poklonila je nagradu paru iz Banjaluke, koji će specijalno za tu priliku posetiti Salcburg.[/blockquote_right]

Predstavnici udruženja KSD „Stevan Sinđelić“ nastupili su s pet igračkih parova, koji su na sebi imali nošnje iz različitih oblasti Srbije. Nastupili su „Niš“, „Vranjsko polje“, „Vlaške igre“, „Centralna Srbija“ i „Vojvodina“. Pet iskusnih domaćica, koje su članice kluba „KSZS“ iz Salcburga, napravile su jela po kojima je srpska kuhinja poznata, predstavljajući specijalitete iz raznih krajeva Srbije.

Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji u svojstvu „domaćina“, pozdravio prisutne i najavio audio-vizuelnu prezentaciju bogatstva i lepota Srbije, kao i degustaciju uz prethodno objašnjenje o sastavu i načinu pripreme prikazanih srpskih specijaliteta.

Među gostima su bili generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu, Vladimir Novaković, njegova zamenica Olivera Starčević, poslanik savezne skupštine Austrije i predsednik parlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva Johan Majer, pokrajinska poslanica i poverenik za integraciju pokrajine Salcburg Anja Hagenauer, gradski poslanici Salcburga, Herman Vilandner i Mladen Krndić, kao i predstavnici mnogih migrantskih udruženja iz Salcburga.

„Inerkulturalni porodični doručak“ je naučni projekat koji vodi Salcburški univerzitet u okviru smera za interkulturalnu kompetenciju.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …