Sopštenje - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Saopštenje
Arno Gujon na Savindan sa Srbima u Rumuniji
27.01.2023   
Saopštenje

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevnoj je poseti srpskoj zajednici u Rumuniji, gde je obišao gimnaziju„Dositej Obradović“ u Temišvaru. Gujon je, povodom  Dana školske slave Svetog Save, uručio 800 udžbenika, 1.200 knjiga za lektiru i 100 paketa nastavnog materijala. 

 

 „Čuvajte srpski jezik i kulturu. Vi ste naslednici Dositeja Obradovića, najvećeg srpskog prosvetitelja uz Svetog Savu“,  poručio je Gujon srpskim učenicima u Temišvaru.

 

U Rumuniji, prema poslednjem popisu živi oko 12  hiljada Srba, a gimnazija „Dositej Obradović“ je jedna od retkih srpskih srednjih škola u inostranstvu jer pored Temišvara, srpska gimnazija postoji još samo u Budimpešti. Takođe, u Rumuniji ima 5 osnovnih škola i 9 vrtića u kojima đaci mogu da pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

 

Gujon će večeras u temišvarskoj Operi prisustvovati Svečanoj akademiji povodom praznika Svetog Save, koju organizuje Savez Srba u Rumuniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj