Sopštenje - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Saopštenje
Gujon: Srbija brine o svojoj deci iz dijaspore
18.05.2023   
Saopštenje

Deca iz šest država iz regiona i dijaspore - Austrije, Severne Makedonije, Mađarske, Nemačke, Rumunije i Hrvatske doći će u Srbiju gde će učestvovati na Svesrpskom dečjem saboru u Beogradu od 25. do 28. maja. 

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu sufinansira ovaj sabor od njegovog početka, od 2018. godine.

 

„Srbija brine o svojoj deci koja žive u dijaspori ali važno je i da im pokažemo kada dođu u Srbiju da su dobrodošla jer je Srbija njihova kuća, njihova domovina. Zbog toga Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržava ne samo projekte u dijaspori već i one u Srbiji koji okupljaju decu iz regiona i dijaspore u našoj zemlji“, izjavio je direktor Uprave Arno Gujon na konferenciji za novinare povodom održavanje Svesrpskog dečjeg sabora.

 

Gujon je dodao da Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržava Svesrpski dečji sabor od njegovog nastanka 2018. godine, kako finansijski tako i logistički preko mreže ambasada i konzulata širom sveta. 

 

„Ciljevi su nam bliski, povezivanje dece iz dijaspore i regiona sa Srbijom, sa Beogradom. To će biti lepa prilika za njih i da obiđu znamenitosti, institucije i muzeje. Mnoga deca nikada nisu bila u Beogradu, a upoznaće i ono što je najvrednije u prestonici a to su njeni žitelji i zato su smeštena u porodicama svojih vršnjaka gde će moći da se druže i razgovaraju na srpskom jeziku. Možda je našoj deci koja dolaze iz Austrije i Nemačke međusobno lakše da razgovaraju na nemačkom jeziku ali kada su ovde s vršnjacima iz Srbije, onda se komunikacija obavlja na zajedničkom jeziku. Prijateljstva koja se rađaju u detinjstvu ostaju zauvek i  uspomene koje će deca poneti, ostaće im urezane u pamćenje“, poručio je Gujon. 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj