Sopštenje - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Saopštenje
Gujon: Okupljanjem u Novom Sadu pokazujemo da su Srbi iz dijaspore složni i privrženi svojoj Srbiji
27.05.2023   
Saopštenje

Danas i sutra, 27. i 28. maja 2023. u dvorani SPENS u Novom Sadu, održava se jubilarna 25. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, najveća i najznačajnija kulturna manifestacija koja okuplja mlade koji žive izvan svoje matične zemlje, u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

 

"Od kada sam postao direktor Uprave za saradnju sa dijsporom i Srbima u regionu, svi me pitaju kako izlazim na kraj sa našom neslogom, pogotovu u dijaspori, jer mi Srbi smo poznati po tome što smo uvek posvađani. Međutim, ja smatram i više puta sam se uverio u to, da Srbi nisu manje složni ni od Francuza, ni od Italijana i ostalih naroda i da naša dijaspora ume da bude jedinstvena kada je to potrebno. Danas, u Novom Sadu, okupilo se 45 udruženja iz naše dijaspore. Radili su vredno mesecima zajedno, prevazilazeći sve nesuglasice i nesporazume, kako bismo, uz podršku naših institucija bili danas svi zajedno. Ovo okupljanje je pravi primer sloge i jedinstva i to je ono što je potrebno našoj Srbiji i našoj dijaspori. Hvala što ste na delima pokazali da je to moguće i pokazali svima nama pravac kojim treba da idemo“, izjavio je direktor Arno Gujon.

 

 

Gujon je dodao da na ovogodišnjoj smotri učestvuje 45 ansambala, i to 35 ansambala u takmičarskom i 10 u revijalnom delu programa. Pokrovitelj ovogodišnje jubilarne Evropske smotre je predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić a manifestaciju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Grad Novi Sad.

 

„Folklor je igra sa dušom koja neguje tradiciju i čuva srpski identitet. Gde god da se nalazimo, prvi zvuci i takovi muzike, izmamiće osmehe na licima naših ljudi koji će odmah poželeti da zaigraju neko od srpskih kola. Ovim susretom naših mladih iz regiona i dijaspore, kroz razgovor na maternjem jeziku, uz pesmu i igru, još jednom ćemo pokazati da će poreklo i tradicija uvek odolavati prolasku vremena i biti pečat svakog od nas,“ poručio je Gujon.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj