Saradnja Beč – Budimpešta

izvor: SPKD „Prosvjeta“ Austrija

Delegacija i SPKD „Prosvjeta“ iz Austrije i „Prosvjetin mali hor“ boravili u Budimpešti kao gosti manifestacije „Mesec srpske kulture“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na poziv Srpskog dokumentacionog i kulturnog centra u Mađarskoj, a u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture“, delegacija SPKD „Prosvjeta“ – odbor u Austriji je posetila Budimpeštu. Delegaciju, zajedno sa polaznicima „Prosvjetinog malog hora“ i njihovim roditeljima, činili su istaknuti članovi  „Prosvjete“.

Jednodnevni izlet bio je prilika da se obiđe i upozna jedan deo srpske kulturne baštine u Budimpešti, između ostalog Tekelijanum i Srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija, gde je „Prosvjetin mali hor“ u prisustvu sveštenstva i vernika otpevao, između ostalih, pesmu „Marijo slavna“, a u večernjim satima svojim koncertom svečano otvorio tradicionalni „Peštanski književni omnibus“, koji je održan u prostorijama SDKC.

Domaćine i  kulturne poslenike i književnike iz nekoliko evropskih zemalja je u ime SPKD „Prosvjeta“ pozdravila Zorica Vulić, članica uprave, ističući značaj kulturne i prosvetne saradnje između Srba u Beču i Srba u Budimpešti. Vulić je ovom prilikom, osim raznovrsnih projekata koje „Prosvjeta“ uspešno već preko pet godina realizuje i sprovodi, predstavila književni opus dr Vjere Rašković i prof. Svetlane Matić, članica uprave Društva. Muzički ukras programa bila je, uz dečji hor, Jelena Krstić, vokalna solistkinja, profesor i muzički pedagog iz Beča.

Milan Đurić, v.d. direktora Srpskog kulturnog centra u Budimpešti se zahvalio predstavnicima „Prosvjete“ što su se odazvali pozivu i ulepšali književni i kulturni događaj, koji je, kako je podvukao, centralna manifestacija u okviru „Meseca srpske kulture u Mađarskoj.“ Đurić je izrazio nadu da će višegodišnja uspešna saradnja sa „Prosvjetom“ biti i u narednom periodu nastavljena, a u cilju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i naše kulture u rasejanju.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …