Saradnja matice i dijaspore preko zavičajnih udruženja

Zavičajna udruženja Čačana, Užičana i Nišlija iz Čikaga podržala su ideju direktorke Kancelarije za dijasporu Slavke Drašković o povezivanju sa svojim gradovima i regionima u Srbiji u cilju jačanja zajedništva, kulturnih i ekonomskih veza. Sa svoje strane, Kancelarija će podsticati osnivanje zavičajnih udruženja u zemljama u kojima ima dosta srpske dijaspore, kao i saradnju sa postojećim udruženjima.

«Zavičajna udruženja predstavljaju ideju okupljanja imigranata novijeg doba, koji su iz istih krajeva i sličnog porekla. To su humanitarne organizacije koje svojim aktivnostima prikupljaju novac i investiraju ga u javnu infrastrukturu zavičaja, a uz pomoć države. Srbija tu ima mnogo mogućnosti i Kancelarija će odigrati svoju ulogu kroz podsticanje njihovog rada i pomoći u procesu realizacija projekata», izjavila je direktorka Drašković, koja se tokom svoje posete Čikagu, sastala sa predstavnicima zavičajnih udruženja.

Predstavnici zavičajnih udruženja su podržali planove rada Kancelarije koje je iznela direktorka Slavka Drašković. Takođe, složili su se da, u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog identiteta kod Srba u dijaspori, treba uvesti učenje jezika na daljinu, kao najjeftiniji i najefikasniji oblik edukacije.

Predstavljajući aktivnosti Kancelarije za dijasporu, direktorka Slavka Drašković je rekla da je u planu izrada multimedijalnog portala koji će omogućiti, ne samo „on-lajn“ učenje srpskog jezika, već i uvid u celokupna dešavanja u Srbiji i povezivanje dijaspore međusobno.

Tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama, direktorka Kancelarije je, sa saradnicima Zvonkom Šoševićem i Rastkom Jankovićem, u Generalnom Konzulatu Srbije u Čikagu imala sastanak sa predstavnicima dijaspore – uglednim naučnicima, umetnicima, profesorima, lekarima i sportistima srpskog porekla.

Nakon Čikaga, direktorka Kancelarije posetila je srpsku dijasporu u Njujorku i okolini. Ona se sastala s uspešnim mladim Srbima koji rade u industriji informacionih tehnologija, naučnicima, profesorima univerziteta i predstavnicima tamošnjih srpskih udruženja.

U okviru svoje posete Njujuorku, direktorka je obišla Srpsku pravoslavnu Crkvu, gde je razgovarala sa sveštenicima SPC Sveti Sava Đokanom Majstorovićem i SPC u Petersonu Vladislavom Radujkovićem.

Check Also

Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. …