Saradnja sa stručnjacima iz dijaspore

Doktorka Marjana Tomić-Canić sa Katedre dermatologije Univerziteta u Majamiju (Miller School of Medicine) u SAD, bila je gost predavač na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde je juče govorila na temu „Mehanizmi regulacije tkivne reparacije i regeneracije u koži“.

prof.dr.Marjana-Tomic-Canic-u_Beogradu
Dr med. Marjana Tomić-Canić (u sredini) sa Vukmanom Krivokućom i Tatjanom Garčević u Kancelariji za dijasporu

Doktorka Tomić-Canić je dugogodišnji direktor instituta za multidisciplinarno istraživanje kože i zarastanja rana od posledica dijabetesa i drugih netipičnih rana na koži (Wound Healing and Regenerative Medicine Research Program – University of Miami Miller School of Medicine).

Predavanju su prisustvovali istaknuti stručnjaci, endokrinolozi, farmaceuti, plastični hirurzi, dermatolozi i molekularni biolozi, a dekan Medicinskog fakultueta Nebojša Lalić ponudio je aktivnu saradnju doktorki Tomić–Canić. Kao rezultat ove saradnje u budućnosti bi trebalo da se u Srbiji formira centar za zarastanje rana, jer je, kako su se složili, u domaćoj javnosti nepoznato da je veća stopa smrtnosti kod ljudi od rana nastalih od dijabetesa nego od nekih vrsta kancera.

Doktorka Marjana Tomić-Canić ponudila je i mentorstvo studentima Medicinskog fakultueta i biomedicinskih istraživačkih grana – biolozima, farmaceutima, bioinženjerima – koji žele da doktoriraju u vezi sa ovom multidisciplinarnom oblašću.

Ona je posetila i Kancelariju Vlade Srbije za dijasporu gde je razgovarala sa pomoćnikom direktora Vukmanom Krivokućom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog uspešnog povezivanja naših stručnjaka iz dijaspore i obrazovnih institucija u matici.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …