Saradnja studenata RS i Srbije

Izvor: Večernje novosti

Mladi iz Srbije i Srpske će u Banjaluci dobiti adresu i prostorije za okupljanje i dogovaranje zajedničkih projekata.

Foto: Večernje novosti

[blockquote_left]Bratimljenje

Kao prvu aktivnost banjalučke kancelarije za mlade, Borovčanin je predložio bratimljenje sa kancelarijom za mlade Beograda, što bi bio početak zbližavanja i ostalih kancelarija za mlade iz Srbije sa onima koje će biti formirane u Republici Srpskoj.[/blockquote_left]– U narednih mesec dana u Banjaluci će biti formirana kancelarija za mlade – najavio je u sredu vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za društvene delatnosti grada Radenko Đurica.

Prema njegovim rečima, ova kancelarija će biti otvorena po uzoru na kancelarije za mlade u Srbiji, kroz saradnju grada Banjaluka sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Đurica je istakao da će se koncept kancelarije zasnivati na razvijanju mobilnosti i saradnje mladih iz Republike Srpske i Srbije.

[blockquote_left]Međunarodna saradnja

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Ministarstvo omladine i sporta Srbije u sredu su se dogovorili i o proširenju međunarodne saradnje.
– U maju je planirana studijska poseta predstavnika Ministarstva omladine i sporta Srbije i njihovih omladinskih organizacija Republici Srpskoj, kao i predstavnika omladinskih organizacija Belgije i Rusije – rekla je Branka Malešević, pomoćnik resornog ministra Srpske za omladinu. Nenad Borovčanin rekao je da su dogovoreni detalji realizacije projekta „Info dani“.

– Dogovorili smo se i o dolasku delegacije Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske na ceremoniju potpisivanja ugovora sa stipendistima Fonda za mlade talente Srbije i osnivanja Centra za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata – rekao je Borovčanin.[/blockquote_left]- Planiramo izdvajanje određenih finansijskih sredstava, kako bi kancelarija zaživela i kako bismo mladim ljudima pomogli u rešavanju njihovih svakodnevnih problema, od obrazovanja, preko zapošljavanja, do rešavanja stambenih problema – naglasio je Đurica.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije Nenad Borovčanin rekao je da je jedan od najboljih načina negovanja veza između Republike Srpske i Srbije, povezivanje mladih ljudi, na kojima se zasniva budućnost.

– Želimo da i Banjaluka dobije kancelariju za mlade, po uzoru na Beograd i 140 drugih gradova i opština u Srbiji. Mlade ljude ne treba posmatrati kao problem, već kao potencijal svakog društva – naglasio je Borovčanin.

On je napomenuo da je krajem prošle godine u Beogradu dogovorena saradnja između resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije, koja podrazumeva zajedničku realizaciju 12 projekata.

– U januaru smo održali konferenciju o mobilnosti i povezivanju mladih, a u narednih dva dana u Banjaluci razgovaramo o otvaranju kancelarije za mlade. Obavili smo različita istraživanja u Srbiji i te materijale ćemo ustupiti Republici Srpskoj, kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima. Obezbedićemo i stručnjake koji će pomoći u realizaciji ovih projekata – rekao je Borovčanin.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …